BiH dijaspora

U kojim zemljama važe bosanskohercegovačke vozačke dozvole

banner

Mnogobrojni bh. gradjani svakodnevno napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Sve više Bosanaca i Hercegovaca odlučuje da sreću potražiti van granice naše zemlje. U potrazi za poslom odlaze u inostranstvo gdje je posjedovanje automobila skoro nasušna potreba. Onima koji su već u inostranstvu i onima koji se tek spremaju, zanimljiv će biti podatak da su u nekim zemljama priznate bh. vozačke dozvole.

Drugim riječima, bh. državljani ne moraju polagati vozački ispit. “BiH, odnosno nadležno državno Ministarstvo saobraćaja i veza, potpisalo je sporazum o priznavanju naših vozačkih dozvola u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Danskoj i Australiji. To znači da naši državljani, preseljenjem u ove zemlje, ne moraju polagati vozački ispit, nego samo zamijeniti dozvole u skladu s propisima o prebivalištu”, kaže Igor Pejić, sekretar u Ministarstvu saobraćaja i veza BiH. Pejić napominje da se “priznanje” uglavnom odnosi na dozvole za upravljanje motornim vozilima B-kategorije (putnički automobili mase do 3.500 kg, namijenjeni prijevozu osam osoba ne računajući vozača) što je dokument koji posjeduje većina bh. državljana.

Zaista, na stranici njemačkog ministarstva za saobraćaj stoji da ova zemlja priznaje bosanskohercegovačke dozvole B-kategorije, ali i dozvole A i A1 kategorije (A – motocikli; A1 – motocikli radne zapremine motora do 125 ccm, snage do 11 kW). Grupi od pet zemalja, s kojima su postignuti odgovarajući sporazumi, treba dodati i države s kojima BiH graniči. “S Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom nemamo zvanični sporazum jer zakonodavstvo ovih zemalja to ne predviđa. Umjesto toga predviđena je mogućnost zamjene dozvola kada se riješe ostala pitanja statusa građana, poput, recimo, dokumenata o promjeni prebivališta. Stara (BiH) vozačka dozvola se deponuje, a izdaje nova, bez obaveze ponovnog polaganja vozačkog ispita”, objašnjava Igor Pejić.

Nadležno bh. ministarstvo ulaže ogromne napore da se grupi zemalja koje priznaju naše vozačke dozvole pridruži i Italija. “U javnosti se Italija ne percipira kao zemlja s brojnom bh. dijasporom, ali bi se mnogi iznenadili koliko naših državljana živi i radi na Apeninima. Zbog njih ulažemo ogromne napore da dođemo do sporazuma čije postizanje usporava nestabilna politička situacija u Italiji, odnosno nedavna smjena Vlade. Zapravo smo definisali sve detalje, Italijani nisu ni insistirali na državnom sporazumu nego tek razmjeni nota o priznanju dozvola. Onda su promijenili stav i zatražili paraf sporazuma, pa je došlo do referenduma, smjene vlade… Uglavnom, čekamo dolazak novog italijanskog ambasadora u BiH da završimo cijelu proceduru i onda, možda na martovskom samitu u Trstu, potpišemo sporazum”, govori Igor Pejić.

Od ostalih zemalja, treba napomenuti da su u završnoj fazi pregovori s Makedonijom o priznavanju bh. vozačkih dozvola, u “postupku” su Norveška, Holandija, Ujedinjeni Arapski Emirati, a počele su aktivnosti na dogovoru sa Slovenijom, Španijom, Albanijom, Moldavijom, Kiprom i Maltom.
 

radiosarajevo.ba/BHDINFODESK

Related posts

Krajem godine u Cazinu Svjetsko prvenstvo cazinske dijaspore u futsalu

BHD Info Desk Administrator

Bosanskohercegovačkim glasačima u ambasadi Bosne i Hercegovine u Norveškoj bit će uručene simbolične zahvalnice

Detinngen: Održana tribina o islamu u otkrićima evropskih velikana kulture

Leave a Comment