Bosnia Appeal

“BiH za Siriju”/ treći konvoj pomoći stigao na tursko-sirijsku granicu

banner

Humanitarni konvoj Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus iz Doboj Istoka, koji u 16 šlepera vozi 340 tona brašna, 22 hiljade litara ulja i osam paleta dječijih pelena, večeras je nakon dugog puta stigao na svoje odredište, u pogranični grad Reyhanli, na tursko-sirisjkoj granici. Dalje se ne ide iz sigurnosnih razloga.

Nekoliko uposlenika MFS – EMMAUS-a, direktor Hamzalija Okanović, zatim Nisvet Mujanović, šef kabineta Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, predstavnici “Fondacije Muharem Berbić”, Damir Šišić, te koordinatori za društvene brige Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Gradačac i Srebrenik već nekoliko dana borave na tursko-sirijskoj granici u gradu Reyhanli.

“Ovo je bila prilika da svojim očima vidimo tugu i žalost ljudi iz Sirije, što nas motivira da ponovo učestvujemo u ovoj humanitarnoj akciji. Želim se zahvaliti svima koji su na bilo koji način uzeli učešće u ovom projektu”, izjavio je Mujanović.

Delegacija je posjetila pekare u kojima se pripremaju lepine za izbjeglice u kampovima, bolnicu sa ranjenicima, izbjegličko šatorsko naselje, domove za jetime, a u narednim danima će pomagati u istovaru pristigle humanitarne pomoći.

“Potreseni smo činjenicom da u gradu Rayhanli koji inače ima 90 hiljada stanovnika, ima 120 hiljada sirijskih izbjeglica, a među njima je jako veliki broj djece koja nemaju oba roditelja. Žive u jako lošim uslovima u šatorima, bez struje i vode, adekvatne obuće i odjeće. U njihovim očima možete pročitati tužnu priču i traumu koju su doživjeli u strahu pod granatama koje još uvijek padaju i uništavaju njihovu domovinu. Ova pomoć i riječi utjehe koje ćemo im pružiti neće izbrisati sav bol koji se krije u njihovoj duši, ali će bar izmamiti osmijeh na njihovim malim licima”, kazao je Okanović.

Treći po redu konvoj pomoći MFS-EMMAUS-a krenuo je 30. marta, a organiziran je nakon velikog odziva i solidarnosti građana BiH sa narodom Sirije.

BHDINFODESK

Related posts

 “Mi smo uz Krajinu, budi i ti”: Dijaspora u Austriji prikupila više od 90.000 eura

BHD Info Desk Administrator

‘Merhamet’ Švedske donirao 82.000 KM narodnim kuhinjama u BiH

BHD Info Desk Administrator

EU osigurala 1000 računara za 15 srednjih stručnih škola u BiH

Leave a Comment