BiH dijaspora

Bosanskohercegovačka dijaspora gdje god da živi i radi primjer je dobro integrisane zajednice

banner

 

U Svijetu  živi preko dva miliona građana koji imaju bosanskohercegovačke korijene, od kojih je 57 odsto u zemljama EU.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, većina iseljenika iz BiH dobro se integrisala u nove države, te je više od pola miliona njih dobilo novo državljanstvo, ne računajući Srbiju i Hrvatsku.

Snalažljivost im je jača strana gde god da se pojave, pa, primjera radi, u Austriji imaju natprosječnu stopu zaposlenosti – muškarci 85,1 odsto, a žene 73,5 procenata, što je najviše u poređenju sa cjelokupnlm aktivnim stanovništvom Austrije.

Prosječni prihodi po jednom domaćinstvu iz BiH u zapadnim zemljama iznose 3.400 evra, odnosno 6.663 marke, a rade uglavnom u sektorima građevine, usluga, turizma i u proizvodnji.

Ne samo da imaju dovoljno za život, već neka istraživanja pokazuju da dijaspora BiH godišnje uštedi više od četiri milijarde evra.

U Norveškoj imaju veće prihode od bilo koje druge iseljeničke zajednice u toj zemlji.

Istina, ne zarađuju više od domicilnog stanovništva, ali zato mogu da se pohvale da više od Norvežana pohađaju fakultete – 38 procenata, za sedam odsto više nego domaćini.

Dio tog novca svakako završi i u BiH. Prema podacima Centralne banke, novčane doznake iz inostranstva godišnje su od dvije do 2,5 milijardi KM, što predstavlja stabilan prihod u zemlji.

Najviše građana BiH odselilo se u Hrvatsku – 409.357 i u Srbiju – 335.992. Više od 159.000 bivših državljana BiH otišlo je u Nemačku, više od 132.000 u SAD, dok ih je u Kanadi 39.500, u Italiji 27.700, Francuksoj 13.900, Holandiji 25.400. Do Dominikanske Republike stiglo je pet iseljenika iz BiH, dva do Estonije, četiri su u Letoniji, 24 u Venecueli. Najveće iseljavanje bilo je tokom rata kada je oko milion građana otišlo iz BiH a taj process zbog ekonomsko-političke situacije se nastavlja.

 

BHDINFODESK

Related posts

Švedska: Dino Beganović od iduće sezone vozi Formulu tri

BHD Info Desk Administrator

Manchester: Podrška očuvanju mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini

BHD Info Desk Administrator

Martovska proklamacija u državi Illinois: Dan nezavisnosti BiH, proglašen  kao  “Bosnian American Day of Illinois”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment