BiH dijaspora

Sarajka Dževada Džananović vodi elitni frizerski salon u Ugandi

banner

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca je zbog rata i kasnije ekonomskih teškoća svoju sreću potražio širom svijeta, uglavnom u najrazvijenim zemljama Evrope, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji.

Veliki broj njih postigao je zavidan uspjeh u novim domovinama u oblasti nauke, privrede, sporta, politike.

Međutim, neki su svoju sreću našli i u zemljama tzv. trećeg svijeta. Takav je slučaj s rođenom Sarajkom Dževadom Džananović koja s velikim uspjehom vodi elitni frizerski salon u Kampali, glavnom gradu Ugande. Kampala prema posljednjim procjenama ima više od dva miliona stanovnika, a prema Merceru, globalnoj konsultantskoj agenciji sa sjedištem u Njujorku, najbolje je mjesto za život u istočnoj Africi.

Džananović je radila u frizerskom salonu u centru Sarajeva, kod Katedrale. U razgovoru za Fenu navodi da je u Kampalu došla 2008. godine posredstvom prijateljice koja je radila za Ujedinjene narode.

– Prijateljica mi je našla posao u salonu i tu sam došla na ugovor od godinu dana. Poslije toga mi je gazdarica predložila, ako sam zainteresovana, da kupim njen salon i da krenem sama što sam i uradila – kaže Džananović.

Priča da je frizerski salon Swisscut jako lijep i na ekskluzivnom mjestu, i radi samo sa strancima. Ima šest zaposlenih. Prvi vlasnik je bio iz Švicarske i odatle naziv salona, a odlučila se da zadrži ime radi lakšeg “prijenosa papira”.

Prije četiri godine također je otvorila i restoran uz salon i posao je išao odlično, ali ga je prodala prošle godine jer više nije mogla da radi sve sama. Džananović je udata za Kenijca s kojim ima dvije kćerke.

Dodaje da naravno ima nostalgije za Sarajevom, da je uspona i padova uvijek bilo, “ali želja za uspjehom je tu”.

– Nedostaje mi porodica, prijatelji, naša kuhinja… Ono naše ispijanje kafe, druženje – kazala je.

Za Kampalu govori da je veliki, lijep grad. Vrijeme je uvijek lijepo, ljudi su ljubazni i veseli, a Uganđani će vas pozdraviti iako vas ne znaju.

Na kraju kaže da se još ne planira vratiti u rodni grad, “ali će se vratiti”.

Fena

Related posts

“Made in Bosnien”: Vlasnica najpopularnije ćevabdžinice Manhajmu, majstor svih gurmanskih đakonija

Editor

ORVEŠKA DOMAĆIN 16. SP DIJASPORE BiH U MALOM FUDBALU/NOGOMETU

Editor

Nakon izjave Joea Bidena/ Ajla Delkić: Ponosni smo na našeg Elvira Klempića!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment