BiH dijaspora

Manekenka Nermina Mekić-Pieters uspješna i u konjičkom sportu: Kao i svim Bosancima i Hercegovcima u dijaspori i moja je želja da jednog dana predstavljam svoju domovinu na nekom od značajnih takmičenja

banner

 

Prvu godišnjicu braka 26-godišnja bosanskohercegovačka manekenka Nermina Mekić-Pieters i njen muž Erik Pieters, reprezentativac Holandije i standardni prvotimac engleskog premijerligaša Stoke Cityja, obilježili su u Nermininom rodnom gradu Sarajevu. Uglas ističu da ima je Sarajevo izazov i da uvijek nađu nešto novo što mogu vidjeti i posjetiti, a boravak u glavnom gradu naše države zbog njihovih ogromnih obaveza je i jedinstvena prilika da posjete najužu rodbinu i prijatelje.

Ljubitelji fudbala o Eriku Pietersu znaju mnogo toga, a najviše ih je obradovala informacija da je prije tri sedmice poklonio svoj dres za liječenje mladog fudbalera Muhameda Talića iz Sanskog Mosta. Taj dres uskoro ide na aukciju, a za neku od narednih humanitarnih akcija, obećao je donirati par kopački na kojima je ugravirano njegovo ime. Za svojim suprugom u sportskim aktivnostima ne zaostaje ni Nermina, ona se posvetila konjičkom sportu koji je posebno za žene izuzetno zahtjevan i naporan, a ponekad i poprilično opasan. Nakon što nam je pokazala nekoliko videa, na kojima na konju preskače prepone, u hladovini jedne od sarajevskih bašti ispričala nam je od kuda ljubav prema ovom za naše prilike neobičnom sportu:

“U Holandiji, gdje sam izbjegla sa roditeljima, počela sam jahati već sa šest godina, i od tada su konji moja velika ljubav. Trenutno imam dva konja, jednog koji je star preko 20 godina i koji je dobro istreniran i drugog koji ima nekih sedam godina koji je u naponu snage i s kojim se redovno takmičim. Ovaj sport je izuzetno popularan u Holandiji, Republici Irskoj, Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj i sve te zemlje imaju odlične uslove za takmičenje i napredovanje. U Engleskoj redovno idem na natjecanja i do sada sam ostvarila niz zapaženih rezultata, ako ovako nastavim trenirati, nadam se da ću za nekoliko godina stići među najveće zvijezde ovog sporta”.

“Kao i svim Bosancima i Hercegovcima u dijaspori i moja je želja da jednog dana predstavljam svoju domovinu na nekom od značajnih takmičenja. Moj trener Irac mi kaže da ću za to biti spremna otprilike za dvije godine, a u međuvremenu planiram stupiti u kontakt sa Konjičkim savezom BiH i raspitati se o proceduri i načinu kako se postaje reprezentativka Bosne i Hercegovine. Inače, poznato je da je ovaj sport izuzetno skup i zahtjevan, naravno, znam da baš moja domovina nije u sjajnoj finansijskoj situaciji i spremna sam pronaći i sponzore koji bi na neki način kompenzirali visoke troškove koje iziskuje ovaj sport. Sport je odlična nadopuna mom redovnom modnom, muzičkom i producentskom biznisu i izvanredno se uklapa u ove moje aktivnosti, jer kroz bavljenje sportom, došla sam u kontakt s velikim brojem biznismena, kaže za BHDINFODESK Sarajka Nermina Mekić.

Mladi bračni par nakon Sarajeva putuje za Ameriku gdje će u obilasku znamenitosti ovog kontinenta, provesti ostatak svog godišnjeg odmora.

http://www.thepicta.com/media/1469075029168840856_2175378955

Teksti i foto:

BHDINFODESK – Birmingham

Related posts

Maida Džumhur: Nakon završetka studija želim ostati u Turskoj

Editor

Konferencija ‘Reconnect’ online okupila dijasporu iz cijelog svijeta

BHD Info Desk Administrator

Birmingham: Izaslanik kraljice Elizabete II na obilježavanju 25 godina BOSNIA UK NETWORKA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment