Biznis

Radnici iz BiH zadovoljni radnim uslovima u Sloveniji

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Agencije, Muamerom Bandićem, protekle  sedmice boravila je u Republici Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada naših građana u Sloveniji. Podsjećamo da je od početka realizacije Sporazuma o zapošljavanju u Republici Sloveniji, od marta 2013., pa do kraja oktobra 2017. godine ukupno izdato 18.118 radnih dozvola, a od toga u ovoj godini 8.132 radne dozvole. Zbog toga i postoji potreba za kontinuiranim praćenjem uslova rada naših građana u Sloveniji.

Tokom ove sedmice delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH je obavila razgovore sa poslodavcima koji zapošljavaju naše radnike. Poseban akcent je bio na provjeri uslova pod kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga. Posjeta je iskorištena da se razgovara i sa našim radnicima koji su nas informirali o svom statusu. Također, obavljen je i razgovor sa predstavnicima slovenačkog sindikata kako bi se dobila cjelokupna slika o uslovima rada naših radnika u Republici Sloveniji.

Tokom posjete zaključeno je da se sporazum između dvije države poštuje od strane poslodavaca i radnika, te je ocijenjeno da je svrha sporazuma ostvarena. Poslodavci u Sloveniji su izrazito zadovoljni radnicima iz BiH, njihovim znanjima i vještinama, te ističu da je potreba za radnom snagom iz Bosne i Hercegovine i dalje velika te procjenjuju da će ona takva biti i u narednim godinama. S druge strane, radnici iz BiH su zadovoljni svojim radno-pravnim statusom, te mogućnošću da ostvare zadovoljavajuće prihode na osnovu svog rada.

Related posts

LONDON: BiH se zadužuje dodatnih 750 miliona eura za autoput 5C

Aerodrom u Mostaru tokom julu nije imao nijednog putnika

Urednik BiH Info Desk

“Zlatna” viza za Dubai i za privrednike iz BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment