Biznis

Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH: USAID SA 391 000 KM PODRŽAO 13 INVESTITORA IZ BH. DIJASPORE

Danas su u Biznis centru bh. dijaspore u Sarajevu predstavljeni korisnici bespovratnih sredstava grant programa koji realizuje USAID Projekat „Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine“. Riječ je o prvom krugu realizacije podrške malim i srednjim preduzećima koja su pokrenuta investicijama bh. dijaspore.

 „Predstavili smo 13 kompanija-korisnika, a ukupni iznos potpore je 391 000 KM, te je očekivana ukupna investicija koja će proizaći iz predloženih projekata oko 1 400 000 KM. Dijaspora osigurava direktne veze sa kompanijama u inostranstvu koje već imaju razvijene modele poslovanja, otvara prostor prema stranim tržištima i nudi svoje znanje i kapital koje je nužno za pokretanje posla. USAID kroz ovaj program zapravo ohrabruje i dodatno olakšava prvi korak na tom putu“, poručio je Andrew Boegel, direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

 „Ovo je samo početak, budući da planiramo još dva otvorena poziva za 2018. godinu. Na tome nećemo stati, te očekujemo širenje mreže investitora iz bh. dijaspore kroz ove aktivnosti. Također, kroz Biznis centar bh. dijaspore i tehničku podršku krug kompanija kojima pružamo podršku ide znatno šire od samog grant programa. Želimo osigurati lokalnom poduzetniku što je moguće više šansi da radi, ulaže, povezuje se i napreduje. Vrijeme je da širimo dobre i uspješne priče“, zaključio je Boegel.

 USAID Projekat „Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine“ najavljuje otvaranje novog poziva do kraja marta, a u narednom periodu se očekuje nastavak aktivnosti na jačanju Savjetodavnog vijeća investitora iz bh. dijaspore (DIAC), Biznis centra bh. dijaspore i online platforme za poslovno povezivanje Diasporainvest.   

Related posts

U BiH mnogo investitora dođe da uživa, ali posao završavaju u susjedstvu

Urednik BiH Info Desk

Azra Patković ukrasila naslovnicu australskog modnog magazina Wish

Editor

Advantage Business Group iz Birminghama planira investicije u vrijednosti od milion KM

Leave a Comment

Visit us on Facebook