BiH dijaspora

Za provođenje ovogodišnjih Općih izbora namijenjeno oko 8,5 miliona KM

banner

Za provođenje ovogodišnjih Općih izbora u budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona, a ostatak za preostale aktivnosti, rečeno je Srni u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Iz CIK-a navode da će iz dijela sredstava koja nisu namijenjena za naknade biračkim odborima biti finansirano štampanje glasačkih listića, rad glavnog centra za brojanje, te naknade za lica koja će biti zaposlena u Sekretarijatu CIK-a BiH na određeno vrijeme i po ugovoru o djelu.

“Takođe, ovim sredstvima biće finansirani i distribucija i transport izbornog materijala, slanje izbornog materijala biračima koji glasaju putem pošte, informativne kampanje za birače i druge aktivnosti”, kaže portparol CIK-a Maksida Pirić.

U CIK-u nemaju precizne podatke koliko će koštati određene aktivnosti u vezi sa provođenjem ovogodišnjih izbora. Razlog za to je što se mnoge od usluga nabavljaju putem tendera, pri čemu se bira najpovoljnija ponuda.

U budžetu BiH za 2018. godinu koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, za finansiranje CIK-a predviđeno je 11,2 miliona KM, što je za skoro 8,4 miliona KM više nego u prošloj godini.

Za ugovorene usluge u vezi sa sprovođenjem izbora namijenjeno je 5,6 miliona KM, dok je za nabavku materijala za potrebe izbora izdvojeno oko 1,5 miliona KM.

Stavka za telefonske i poštanske usluge u ovogodišnjem budžetu CIK-a zbog planiranih izbornih aktivnosti iznosi 651.000 KM i za 587.000 KM je viša nego prošle godine.

Sprovođenje izbora povećalo je u odnosu na prošlu godinu i budžetske stavke CIK-a za usluge prevoza i goriva za 117.000 KM, te za iznajmljivanje opreme i imovine za 84.000 KM.

Za zapošljavanje po ugovoru i na određeno vrijeme u CIK-u za poslove u vezi sa provođenjem opštih izbora namijenjeno je 250.000 KM.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić ranije je u izjavi za Srnu istakla da pravovremeno usvajanje budžeta u parlamentu BiH omogućava sprovođenje izbora na način kako je to Komisija tražila.

“U izbornoj godini važno je što ranije početi sprovoditi javne nabavke koje su veoma kompleksne. Ima ih dosta, nekad se radi o međunarodnim tenderima, naročito kad je u pitanju nabavka glasačkih listića”, istakla je Hadžiabdićeva.

 

Srna

Related posts

Bosanci u Njemačkoj: U prosjeku zarađuju mjesečno 900 eura manje od Nijemaca

Editor

Bh. državljani povratnici iz Italije pušteni iz karantina u Sarajevu

BHD Info Desk Administrator

Mirza Kurtagić: Od izbjeglice iz Vlasenice do sudije na Svjetskom rukometnom prvenstvu!

Leave a Comment