Sport

Tuzlak Zvjezdan Tomić preuzeo drugu ekipu minhenskog Bayerna

banner

Zvjezdan Tomić, mladi trener iz Tuzle, preuzeo je drugu seniorsku ekipu rukometaša minhenskog Bayerna.

S novim timom obavio je već dva treninga, a sutra će imati i prvi službeni nastup u prvenstvu protiv TSV Grosshadena.

Tomić je četiri sezone vodio rukometašice tuzlanskog Jedinstva AtlasRelaxa. S njima je osvojio naslov viceprvakinja BiH i dvije završnice Kupa BiH, od kojih jedno finale. Nakon prekida saradnje u decembru 2016. godine nije bio angažiran u bh. rukometu. Nedugo poslije, otišao je u Njemačku.

– Isplatilo se, jer nije prošla ni godina, a dobio sam posao trenera, što mi je bio životni cilj. Moram priznati zahvaljući preporuci prijatelja Borisa Mišića, bivšeg rukometaša Konjuha iz Živinica. Član uprave Bayerna Daniel Sack prikupio je dosta informacija o meni i ponuđen mi je angažman na čemu sam mu veoma zahvalan – u razgovoru za Fenu rekao je Tomić.

Druga ekipa Bayerna takmiči se u tzv. Ober ligi koja je četvrta po rangu u njemačkom rukometu. U odnosu na prvu ekipu, potpuno je samostalna, pa i po izboru rukometaša.

– Uglavnom igraju Nijemci, a među tridesetak rukometaša jedini stranac je Portugalac. Prezadovoljan sam uslovima, jer treniramo u sportskom kampu Bayerna u koji je prije dvije godine uloženo 70 miliona eura. Dvorana ima za sve sportove, tu su i bazeni, teretane, ambulante…Ovdje niko ne pita koliko ti termina za treninge treba, zanima ih jedino da radiš. A tu mi ne treba poticaja – navodi Tomić.

Iako je riječ o drugoj muškoj ekipi Bayerna, ambicija ne manjka. Tomić kaže da ima odriješene ruke za sve što može dovesti do poboljšanje rada i rezultata, uključujući i angažman novih igrača.

– Potencijala među igračima ima, a ja se rada ne bojim. Došao sam u veliki sportski kolektiv i cijenim da je to nova ljestvica u mojoj karijeri. Ambicije su mi da usavršim njemački jezik, da ovu sezonu okončamo kao pripremu za narednu, te da u slijedećih pet godina izborimo plasman u jedan od dva najviša ranga u njemačkom rukometu – zaključio je Tomić.

Tomić se i u Tuzli dokazao kao veliki radnik. Ekipu Jedinstva preuzeo je nakon ispadanja iz Premijer lige 2012. godine, kada je bila pred rasulom.

S nekoliko starijih igračica počeo je „od nule“. Za dvije godine ekipa se vratila u Premijer ligu i već treću sezonu je u samom vrhu.

Fena

Related posts

Rukometaš iz Kaknja na spisku selekcije Amerike za naredno SP u Egiptu

Urednik BiH Info Desk

Enver Šljivar u školi boksa u Luzernu stvara nove šampione

Urednik BiH Info Desk

Ajdin Hasić kapiten U-19 fudbalske reprezentacije BiH potpisuje za Bešiktaš?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment