BiH dijaspora

Dodik na Prvom forumu dijaspore: Srbi imaju dvije države, Srbiju i RS i pozivam sve Srbe sa prostora RS u dijaspori da odbiju pomisao na formiranje zajedničke bh. dijaspore

banner

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci održava se Prvi forum dijaspore, čiji je cilj uspostavljanje trajnih mehanizama za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje između RS i srpskog naroda u dijaspori.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas je pozvao Srbe sa prostora tog bh. entiteta u dijaspori da odbiju bosansku dijasporu a učesnicima ovog skupa rekao da će “u narednim danima biti izloženi pritiscima institucionalizacije tzv. bosanske dijaspore”.
-Neću okolišati, odbacite i odbije to, jer nije dio onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora, u organizacionom smislu jedini zajednički predstavnik Srba iz RS i Srbije – ustvrdio je.
“Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku i te dvije države funkcionišu kao dio regionalne političke, bezbjednosne i svake druge stabilnosti. Naš cilj nije nikakav sukob, nikakva destabilizacija. Naš cilj je uporna politička borba za naša prava, mjesto u regionalnim i svjetskim događajima i kretanjima. RS je zagledana u Srbiju i vezana za ono što čini Srbija. Smatramo da je to neophodno isticati. Smatramo da je potrebno ne odreći se toga jedinstva”, kazao je Dodik.

“Kvalifikovali su nas kao bosanske, hrvatske, crnogorske, makedonske, kosovske i ne znam koje već Srbe. Dio smo jedinstvenog srpskog naroda. Mi smo srbi i ne treba toga da se stidimo. Mi smo ovdje već više od stotinu godina izloženi raznim obilicima ukidanja našeg identiteta. Počelo je još sa austrougarskom aneksijom kada su nam pokušavali ovdje da naprave jednu naciju, jednu državu, jedno pismo, jedan jezik i nisu to prestali onda kada su došli visoki predstavnici tražeći ovdje da se mi identifikujemo na jedan drugi način, da naprasno postanemo Bosanci, da govorimo bosanskim jezikom, i da se zaklinjemo u državu koju nećemo”, kazao je predsjednik RS.

On je dodao da je “RS htjela državu, narod i identitet”.

“Danas je RS stabilna. Često komično zvuči kada međunarodni faktor ovdje na prostoru BiH i RS govori o kriminalu, a ne osvrće se visoke predstavnike koji su najveći međunarodni kriminalci koji su rušili legitiman međunarodni sporazum, ukidali našu autonomiju…”

Kazao je da će od naredne školske godine „udžbenici RS-a i Srbije imati isti sadržaj“”, te da zajednička deklaracija RS i Srbije ne isključuje nikoga i predviđa formiranje nacionalnog savjeta za njeno provođenje u kojem će biti predstavnici RS, Srbije Srpske pravoslavne crkve i dijaspore.

Dodik je naveo da je RS odbila članstvo u NATO savezu te traži da taj prostor bude vojno neutralan.
– Ne želimo da vidimo granicu na Drini, bilo koje vrste, a posebno ne NATO granicu – ustvrdio je on ističući da je „istorijsko iskustvo s NATO savezom negativno, zbog bombardovanja i što je koristio osiromašeni uranijum i bio na strani Muslimana i Hrvata u završetku rata BiH i preko toga se ne može preći“.
-U intervencijama koje je NATO činio ovdje u RS ponašao se neprijateljski i kao neprijateljska snaga – dodao je on.
I na ovom skupu, kojem, kako je naveo, prisustvuju predstavnici srpskih udruženja, humanitarnih udruženja i akademske zajednice iz 20 zemalja, govorio je o potrebi naoružavanja policije RS-a, kao mjere sigurnosti te o povratku boraca iz BiH koji su bili u Siriji, prijetnjama od terorizma…

F.N.

Related posts

Prof. dr. Kenan Arnautović i dalje na čelu Američke asocijacije neurohirurga

BHD Info Desk Administrator

Ambasada Bosne i Hecegovine: U Stockholmu će glasati 787 bh. građana

BHD Info Desk Administrator

Wizz Air naredne sedmice pokreće nove linije ka evropskim destinacijama

Editor

Leave a Comment