Biznis

Advantage Business Group iz Birminghama planira investicije u vrijednosti od milion KM

banner

Fahrudin Rudi Kešić, direktor Advantage Business Group iz Velike Britanije, advokat iz Birminghama i vlasnik nekoliko investicionih kompanija u Engleskoj, bio je gost na jučerašnjem Sarajevo Business Forumu.

“BiH ima dosta potencijala za razvoj, ali ima i dosta neiskorištenog potencijala. Nadam se da će neka nova generacija drugačije vidjeti i naći načina da se realizuje i iskoristi sav potencijal koji se nalazi na ovim područjima”, kazao je Kešić.

Za poslovni portal Akta.ba govorio  je i o planovima kompanije za naredni period, te o načinu poslovanja.

Grupacija Advantage Business Group iz Velike Britanije je ovlaštena za obavljanje poslovnog, finansijskog i poreznog savjetovanja, revizije, poslovnog restrukturiranja, korporativnih finansija, forenzičkih usluga i svih pravnih usluga. Posluju u deset različitih zemalja i zapošljavaju preko 250 radnika.

“Imamo namjere da investiramo više u BiH. Mi tu već jesmo prisutni kroz naše partnere i firmu koja se zove MDC Grupe koja je prisutna na tržištima u Njemačkoj, Turskoj, Americi, Saudijskoj Arabiji te drugim zemljama. Planiramo još više investicija, a u sljedećih 12 mjeseci nastojat ćemo realizovati projekat otvaranja advokatske kancelarije, ne samo u Sarajevu, nego i u regionu, dakle Beogradu, Zagrebu i Podgorici”

Dodao je da na investicijskim planovima rade već posljednjih 12 mjeseci, a u narednih 12 mjeseci planiraju da ćemo imati četiri otvorene kancelarije sa skoro 25 zaposlenih ljudi u regiji.

“Za početak je planirana vrijednost investicija negdje oko milion KM. To nije neka velika cifra, ali se nadamo da ćemo nakon toga, u sljedeće tri godine vidjeti rast naše firme, iako naš glavni cilj nije da se finansijski opskrbimo. Naš cilj je ovdje da donesemo način rada iz Engleske u BiH, jer kao što znamo, Engleski legalni sistem i način rada je najbolji na svijetu tako da je to naš način da unaprijede bh. tržište i povežemo dvije države”, ispričao je Kešić.

Istakao je da im je cilj povezati ne samo dvije zemlje, nego i svu mrežu koja postoji u deset različitih zemalja, počevši od Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, Maroka, Turske i drugih arapskih zemalja. Dakle, ciljevi ove grupacije su izričito poslovni, a kako ističe Kešić, cilj im je i jednostavan pristup tržištu i iskorištavanje postojećih mogućnosti.

“Vidimo određenu prazninu na teritoriji BiH za jednu profesionalnu firmu koja razumije lokalno tržište i koja bi bila drugačija od drugih. Također, vidimo da se dosta lokalnih advokatskih firmi nisu promijenile u posljednih 30 godina. Dakle, sve je isto kao i prije i nadamo se da ćemo naći bolji način da realizujemo nešto upotrebljujući tehnologiju, uvodeći novi, engleski način razmišljanja i strukture sa našim sistemima”, dodao je Kešić.

Kada je u pitanju zapošljavanje radnika u BiH ističe da je već jedan radnik zaposlen u BiH, koji je počeo raditi od prvog aprila u kancelariji u Sarajevu.

“To su još počeci, ali u sljedećih mjesec dana planiramo imati još tri ili četiri zapošljavanja. Svakako, to će biti advokati sa teritorije BiH, Srbije i Hrvatske, s ciljem da mlađe generacije želimo poslati u Veliku Britaniju, u naše kancelarje u Londonu i Birminghamu da ih obuče engleskom sistemu poslovanja koji će se za tri godine vratiti nazad u svoje matične zemlje i prenijeti nova iskustva iz Velike Britanije”, poručio je Kešić.

 

Related posts

Puštena nova online Platforma “Gdjeizaci.ba” u Tuzlanskom kantonu

Urednik BiH Info Desk

Bosanski proizvodi na policama katarskih marketa početkom 2018.

Pola postojećih investitora u BiH planira nastaviti projekte započete prije korone

Editor

Leave a Comment