BiH dijaspora

SNAŽNA PODRŠKA IZBJEGLICAMA: Bh. glumac Edin Hasanović u Njemačkoj nakon što je ismijao desničare postao ličnost dana

banner

Njemački mediji danas pišu o političkim porukama koje je na dodjeli Njemačke filmske nagrade poslao Edin Hasanović.

Glumac Edin Hasanović sinoć je, zajedno sa legendarnom njemačkom glumicom Iris Berben, moderirao šou dodjele ovogodišnje Njemačke filmske nagrade. Tako je ovaj 26-otogodišnjak, porijeklom iz Zvornika, postao najmlađi moderator u historiji ove manifestacije, koja se održava od 1951., piše DW.

Inače, Hasanović se izuzetno dobro etablirao na njemačkoj glumačkoj sceni i do sada je ostvario zapažene uloge u brojnim njemačkim televizijskim serijama i filmovima, a dobitnik je i dviju „Zlatnih kamera”, kojima je odlikovan kao najbolji mladi glumac, te za najbolju produkciju.

Tabloid Bild je ceremoniju ocijenio do sada najpolitičnijom u njenoj historiji, a zasluge za to u najvećoj mjeri pripisuje Hasanoviću.

– Pored mnogih gegova, ovaj novajlija je uspio lansirati čitav vatromet političkih izjava i na taj način pokazati jasan stav protiv ksenofobije – piše Bild.

Nakon toga, AfD-ov političar Björn Höcke (46) je od Edina Hasanovića počašćen satiričnom kritikom. Tako je ovaj rođeni Bosanac, prije prve dodijele nagrade, rekao:

– Pitam se kakav je to osjećaj: čitav život se boriš protiv izbjeglica tvrdeći da će one pregaziti tvoju zemlju, razvodniti kulturu, izazvati nemire… A onda sjediš u svom domu, uključiš televizor, a neko ko je bivši izbeglica moderira Njemačku filmsku nagradu. To je gadno!

Edin je nastavio, govoreći skoro bijesno:

– Izbjeglica je čovjek koji bježi. To je stanje, ali nije identitet. Jasno, integracija se odvija u oba smjera, ali ljudi nisu problem – navodi se još u članku tabloida Bild posvećenom ovom njemačkom glumcu rođenom u BiH.

Patria

Related posts

Minhen: Elvir Grozdanić iz pakla ‘Omarske’ do uspješnog biznismena

Editor

Uskoro Sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Italije

Ryanair obustavlja letove za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment