Pogledi

Bosna i Hercegovina: Hadž za vjernike svake godine sve skuplji, za četiri godine cijena porasla za 1.650 KM

banner

Na posljednjoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u BiH su, između ostalog, utvrđene i cijene odlaska na hadž. Tako će muslimanski vjernici iz naše zemlje koji budu htjeli obaviti ovu svetu islamsku dužnost ove godine po jednoj osobi morati platiti čak 8.150 KM, što podrazumijeva prijevoz, smještaj u hotelu, hranu i takse.

Informacija iz Rijaseta Islamske zajednice o ovogodišnjoj cijeni za odlazak na hadž zaintrigirala je javnost te se nameću pitanja opravdanosti takve cijene, naročito jer je ona rasla u posljednje četiri godine.

Zbog ratnih dešavanja u Siriji vjernici iz BiH, kao i drugih zemalja, već godinama na hadž odlaze isključivo avionom, što je znatno skuplje u odnosu na putovanje autobusom. Ipak, samo od 2014. godine do danas razlika u cijeni je čak 1.650 KM.

Tako je 2014. cijena odlaska na hadž iznosila 6.500 KM, 2015. godine 7.490 KM, kao i 2016. Godinu kasnije cijena je porasla na 7.900 KM, dok je ove godine cijena 8.150 KM.

BiH ima najveću cijenu hadža u regiji, a iz ove zemlje je skuplje putovati na hadž nego iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru odlazak na hadž je ove godine skuplji za 200 eura i iznosi 4.000 eura po osobi.

One koji putuju u organizaciji Islamske zajednice Srbije sa sjedištem u Beogradu trebaju izdvojiti 3.600 eura.

Prošle godine je cijena za hadž za vjernike iz Slovenije iznosila je 3.900 eura, a ove godine je 4.400 eura.

Muslimanski vjernici iz zemalja bivše Jugoslavije trebaju izdvojiti nekoliko mjesečnih plaća za putovanje na hadž. Stanovnicima Kosova potrebno je 10,2 prosječnih plaća. Vjernicima iz Albanije, Makedonije i BiH za hadž treba više od devet mjesečnih plaća.

Za odlazak na hadž iz Srbije treba izdvojiti približno osam mjesečnih plaća, a iz Bugarske i Turske sedam.

S druge strane, za vjernike iz Austrije, Danske, Njemačke i Švicarske dovoljna je jedna prosječna plaća za podmirivanje troškova putovanja na hadž.

 

Related posts

SNOVI O VELIKO RUSIJI SA PUTINOVIM LIKOM

Editor

Gospodine Kajganiću, IGK smatra nedopustivim indolentan odnos Tužiteljstva Bosne i Hercegovine prema krivičnim prijavama za negiranje genocida u Srebrenici

Editor

Rasprava o BiH u Senatu SAD-a: Milorad Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka u BiH

Editor

Leave a Comment