Biznis

Tek sada slijedi egzodus iz Bosne i Hercegovine: Danska i Njemačka olakšale proceduru zapošljavaja radnika iz zemalja koje nisu članice EU

banner

Program od 21 tačke, koji će pojednostaviti procedure i olakšati danskim kompanijama da zapošljavaju radnike iz zemalja izvan EU, predstavljen je samo dan nakon što su se koalicioni partneri dogovorili da olakšaju dovođenje radne snage izvan EU u Njemačku, kojoj nedostaje miliona radnika.

Dansko ministarstvo rada saopštilo je da nedostatak radne snage prijeti da ugrozi ekonomski rast. Ključ plana danske vlade je prilagođavanje takozvane “šeme plaćanja”, koja omogućava kompanijama zapošljavanje osoba izvan EU i EFTA-e (koju čine Švajcarska, Norveška, Lithenšajn i Island) ako isplaćuju plate u određenoj visini.

Ta granica se sada spušta sa 418.000 (56.054 evra) na 330.000 kruna (44.253 evra). Paket mjera predviđa proširenje liste zanimanja za koja se odobrava radna dozvola, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procesa aplikacije za posao za državljane izvan EU.

“U trenutku kada je naše tržište rada pod pritiskom, moramo osigurati kvalifikovanu radnu snagu za kompanije. U suprotnom, mogli bismo doći u situaciju da kompanije moraju reći ‘NE’ narudžbama, što bi dovelo do gubitka radnih mjesta”, rekao je ministar rada Troels Lund Poulsen.

Koalicione stranke u Njemačkoj saglasile su se u utorak da će kompanijama biti dozvoljeno da zapošljavaju strane radnike svih profesija, bez obzira na zvaničnu listu. Strani diplomci i radnici koji su stručno osposobljeni dobiće mogućnost da dođu u Njemačku na šest mjeseci i traže posao ukoliko ispunjavaju određene uslove za radno mjesto i poznaju jezik.

S nedostatkom radne stane suočavaju se države širom Evrope, ne samo na zapadu, već i u centralnoj Evropi, gdje se bilježi rekordna zaposlenost. Na primjer, Češkoj u ovom trenutku nedostaje 300.000 radnika, pa se očekuje pojednostravljenje procedure za zapošljavanje stranaca u svim članicama EU.

BHDINFODESK

Related posts

Ulaganje u BiH: pa ti budi nezavisan/ Arifagić Investment odustaje od višemilionskih investicija u Bosanski Petrovac

Sarajka Lilijan Sulejmanović: Završila Oksford i Harvard, u rodnom gradu pokreće biznis

Transparency International: Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u regionu

Leave a Comment