Pogledi

Nakon 23 godine, zatvoren krug bh. inovatora Nirnberg-Nirnberg!: Posljednje medalje članova AIBIH?!

banner

Nirrnberg, 5. novembra – Juče je u ovom bavarskom gradu svečano završena 70. međunarodna izložba inovacija i, po svemu sudeći, 24-ti, posljednji nastup članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine na ovoj izložbi, time i na svjetskoj sceni inventivno-tehničkog stvaralaštva!?

No, prije nekrološke priče o prestanku rada Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine, spomenimo autore i značenje triju inovacija, možda triju posljednjih što se tiče članova AIBIH.

Zlatnu medalju dobio je Dragan Spaić, iz Trebinja, za „Termos-košnicu“. Kao što termos-boca održava toplotu tekućine, tako i ova košnica trajno osigurava podjednaku temperaturu u svakom dijelu košnice, što je posebno bitno za pčelu-maticu. Uz to, gotovo je dva puta lakša od postojećih košnica!

Prof. dr. Fikret Alić, iz Tuzle, dobio je srebrenu medalju, za „Nano-feromagnetični fluidni filter“. Radi o izumu koji bi mogao znatno unaprijediti i pojeftiniti sisteme pročišćavanja zagađujućih plinova iz motornih vozila i gradskih toplana. Vrijedno je spomena da dr. Alić predaje „Eksperimentalne metode u prenosu topline i mase“, na Mašinskom fakultetu u Tuzli, što će reći da je ovom inovacijom učinio novi korak u primjeni nauke u svakodnevnom životu.

„Vodilica lanca – bez ulja“, za motorne ručne pile, Sašenka Sadikovića iz Ljubuškog, nagrađena je bronzanom medaljom.

Vrijeme će za mjesec-dva pokazati, jesu li ovo tri od oko 1.600 priznanja koja su bh inovatori dobili na svjetskim izložbama u vremenu 1995-2018! Zavisi od rezultata konkursa „Podrška tehničkoj kulturi i invatorstvu“, Ministarstva civilnih poslova BiH, koji još nisu objavljeni.

Za ovogodišnjnih 10 mjeseci i 4 dana, Udruženje nije dobilo niti jednu marku, ni iz kojeg mogućeg izvora!? Najprije je presahnuo najstalniji, najstariji i najizdašniji izvor – BH Telecom? Na uobičajenu godišnju ponudu Udruženja za saradnju, proljetos je iz BHT stigao neočekivan odgovor, da za ovu godinu nisu predviđena sredstva za inovatorstvo! Nakon pune 24 godine uspješne, u svjetskim razmjerama primjerne saradnje jednog privrednog giganta i jednog udruženja građana (za što je BHT dobio priznanje Svjetske federacije inovatorskih organizacija), novi direktor BHT za razvoj poslovanja prekida tako lijepu i, za bh. prilike, dugu tradiciju! Izgleda da saradnja sa inovatorima ne predstavlja dovoljno markertabilnu, dovoljno spektakularnu priču, pa se zbog toga „Dobre priče nastavljaju“ – bez inovatora!

Nije BHT jedina ovogodišnja priča koja se tiče razvoja, a ne nastavlja se sa inovatorima…

Priču je prekinulo i Federalno ministarstvo razvoja, bez obrazloženja! Valjda se podrazumijeva da se ova zemlja može razvijati bez inovacija, pogotovo ovih „običnih“, domaćih! Udruženje je proljetos podnijelo projekt na konkurs FMRPO koji se odnosi na „utvrđivanje Liste korisnika i raspodjele prihoda ostvarenih na osnovu naknada za privređivanje igara na sreću za 2017.“; preciznije, na konkursni dio na koji se mogu prijaviti samo „udruženja koja se bave inovacijama za nagradni fond za nagrađivanje inovatora za inovacije od međunarodnog značaja.“ Konkurs „skrojen“ po mjeri Udruženja, koje se od 1995. uspješno bavi promocijom bh. inovacija širom svijeta! Na konkurs je dostavljeno 38 kopija diploma, propisno ovjerenih na šalterima

općina u kojima žive autori bh. inovacija priznatih u svijetu 2017. godine.

Prije 10-ak dana, 24. oktobra, Ministarstvo objavljuje rezultate, u kojima se ne spominju ni inovatori ni kinkurs za „inovacije od međunarodnog značaja“!?

Koliko je Ministarstvu razvoja stalo do podrške inovatorima, vidi se i iz konkursa zvanog „Poticaji inovatorima-pojedincima“… Ove godine je od prijavljenih 11 kandidata – odbijeno 9? Razlog: „Nema dodijeljen patent, samo prijava“!? Upitnik i uskličnik zbog toga što patent ne može ni biti dodijeljen, bez prijave o priznanju patenta, koja se podnosi Institutu za intelektualno vlasništvo! „Objavljivanjem prijave patenta (…), podnosilac stiče privremena prava na osnovu kojih može zahtijevati naknadu štete od bilo koje treće strane, koja je u periodu između datuma objavljivanja prijave patenta i datuma objavljivanja podatka o priznanju patenta iskorištavala izum suprotno čl. 66. i 67. ovog zakona, što bi nakon priznanja patenta moglo biti zabranjeno.“, po Zakonu o patentu BiH!

Kako god, ostaće zapisano da je Udruženje inovatora BiH osnovano 24. juna ratne 1994. što će reći da za nešto manje od dva mjeseca ulazi u 25. godinu postojanja! Ulazi u jubilarnu godinu, ako do tada preživi!

Kad govorimo o Nirnbergu, zanimljivo je da je inovacije svojih članova Udruženje predstavilo na nekoj svjetskoj izložbi po prvi put upravo u ovom gradu, u jeku rata, 1995. godine! Hoće li se Nirnbergom prekinuti lanac predstavljanja BiH u svijetu – ostaje da se vidi!

Uglavnom, dok kojekakvi državni glasnogovornici pričaju kako je loš „imidž“ BiH u svijetu, kako se potencijalnim stranim investitorima ne nude projekti – „pa je to razlog zbog kojeg ne investiraju u BiH“ – Udruženje je stvorilo trezor od više od 380 inovacija svojih članova! Poslovni svijet bi u tome vidio više od 380 potencijalnih razvojnih projekata!

Evo nekih od svjetskih priznanja Bosni i Hercegovini, putem Asocijacije inovatora:

Papa Ivan-Pavao II; Marokanski kralj Hasan II; Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo; Ruska akademija nauka; Državni sekretarijat za evropske poslove Francuske (medalja „Oca Evrope“ Roberta Šumana)…

Ovo su posljednja priznanja bh. inovatorima:

Tabela priznanja inovatorima 1995-2017. na ovom linku: 1995-2017.

BHDINFODESK

Related posts

Od virusa ima gora bolest: Zove se separatizama na temeljima genocida!

Editor

PRAVNI OSNOV RJEŠAVANJA STATUSA BOŠNJAKA I SPECIJALNOG STATUSA REGIJE SANDŽAKA

Editor

Koordinirani napadi Grlić Radmana i Lavrova na BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment