Moj stav Pogledi

Brisel: “Želimo da živimo u našoj zemlji”, poručili srednjoškolci iz BiH prilikom posjete institucijama EU

banner
Nakon obilaska Evropskog parlamenta u Briselu, tim srednjoškolaca iz BiH predstavio je pobjednički video spot zvaničnicima Evropske komisije i Evropske službe za vanjsko djelovanje.

“Ovim videom smo htjeli pokazati da su mladi ljudi resurs, a ne problem”, rekao je devetnaestogodišnji Tarik iz Visokog iz pobjedničkog tima koji je nagrađen studijskim putovanjem u Brisel i posjetom institucijama EU.

Pored odliva mozgova, teme koje su srednjoškolci identifikovali kao prioritete kroz istraživanje koje je sprovedeno među 16.000 učenika diljem Bosne i Hercegovine su ekonomski i obrazovni sistem u BiH, mobilnost mladih, vršnjačko nasilje, i govor mržnje. Teme su potom obrađene kroz video spotove.

“Svaki od napravljenih video spotova govori o temama koje su zajedničke svim zemljama EU. Evropska unija predstavlja mnogo više od ekonomskog prosperiteta, ona predstavlja zajedničke vrijednosti – vrijednosti o kojima upravo komunicirate kroz ove video uratke”, rekla je direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Genoveva Ruiz-Calavera, naglašavajući ulogu mlađih generacija na Zapadnom Balkanu u zajedničkom komuniciranju sa Evropskom unijom o problemima sa kojima se suočavaju.

Video spot o odlivu mozgova dobio je najveći broj glasova na društvenim mrežama i od strane stručnog žirija, kojeg su sačinjavali režiser, producent i scenarist Ademir Kenović, glumac i režiser Zenit Đozić, arhitekt i producent Midhat Kapetanović, potom režiser i pisac Tarik Hodžić, te direktorica account-a “Mita Group” Đejla Mahmutović.

Srednjoškolci iz BiH su tokom studijske posjete Briselu također posjetili Kuću evropske historije i izložbu “Burna mladost”, koja dokumentuje historiju mladih Evropljana počevši od 1940-ih godina i njihovu težnju ka društvenim promjenama i većim individualnim slobodama, ali i potrazi za otvorenim kulturnim izražavanjem.

Zahvaljujući projektu #E4U, srednjoškolci iz BiH su prvi put dobili priliku da, uz pomoć vrhunskih bh. i regionalnih stručnjaka za komunikacije, kroz video produkciju na kreativan način predstave svoja viđenja pitanja koja se tiču mladih ljudi. Pobjednički tim i predstavnici timova danas završavaju studijsku posjetu Briselu.

Svi video spotovi mogu se pogledati na YouTube kanalu EU u BiH.

Related posts

OSTADE BOSNA BEZ SVOG MORA

BHD Info Desk Administrator

Državo, ako ti ne znače ljudi, znači li ti novac koji je otišao?

(Video)Denis Bećirović pozvao Incka da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta

Editor

Leave a Comment