BiH dijaspora

Jubileji: Bošnjački džemat u Gracu krajem novembra obilježava četvrt vijeka postojanja

banner

Ove godine džemat u Gracu obilježava 25 godina uspješnog rada džemata. Kruna njihovog djelovanja je nedavno otvoranje prve džamija, u okviru Islamskog kulturnog centra u Grazu.

U džamiju može stati 1.000 vjernika. Želja muslimana Graza je da džamija bude mjesto mira, duhovne snage i prva adresa za sve Bošnjake i muslimane koji putuju Evropom ili žive na ovim prostorima. U izgradnji džamije i džemata učestvovali su i vjernici koji žive u Austriji.

Tim povodom u  džematu bit će upriličen i poseban program 22. i 23. Novembra, napisan je i historijat džemata, ali bit će  i organizirana izložba koja će prikazati najzanimljivije momente i dešavanja posljednjih 25 godina.

Inače, Jedna od njih je na njemačkom jeziku u četvrtak, 22. novembra, u 19.30 sati, uz mnogobrojne goste iz javnog života grada Graca. Tada će biti predstavljena knjiga – Historijat džemata i otvorena izložba. Manifestacija na bosanskom jeziku je u petak, 23. novembra, u 19.30 sati, a to je ujedno i centralno obilježavanje jubileja 25 godina džemata, završetka fasade džamije, kao i tradicionalnog dana vakifa, uz brojne muslimanske i bošnjačke zvaničnike.

 

BHDINFODESK

Related posts

Stockholm: Preminuo Hilmija Šiširak zaljubljenik u Mostar

Urednik BiH Info Desk

Otvoreno pismo građanske inicijative “KLUB 100 – PLUS”: Gospodine Inzko, negacija genocida je negacija države BiH!

Urednik BiH Info Desk

Chicago: Profesorica Ajna Hamidović razvija lijek protiv ovisnosti o cigaretama

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment