Zanimljivosti

Njemačka štampa potaknuta nedavnim ubistvom dvojice policajaca u Sarajevu : “Ovdje funkcioniše samo mafija”

banner

Njemačka štampa potaknuta nedavnim ubistvom dvojice policajaca u Sarajevu, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, piše o automafiji koja djeluje kako u Bosni i Hercegovini, tako i na cijelom Balkanu.

“Ubijeni nisu stigli ni da izađu iz službenog automobila kako bi provjerili ko pokušava da ukrade parkiranog golfa, kada su prošlog petka na njih pucala dvojica kradljivaca”, piše Štutgarter cajtung i nastavlja: “Ubistvo policajaca skrenulo je pažnju ove višenacionalne zemlje na takozvanu automafiju. S obzirom da u Bosni i Hercegovini i na Kosovu operišu kriminalne bande, specijalizovane za krađu automobila, na Balkanu ne moraju da za svoja vozila strahuju samo vozači luksuznih limuzina. Vlasnici automobila svog ukradenog četvorotočkaša mogu dobiti natrag samo ako plate odgovarajuću otkupninu”, piše Štutgarter cajtung i navodi primjer Jasmina Pljevljaka kojem je automobil takođe ukraden i koji dva dana nakon nestanka automobila dobio poziv uz pitanje da li želi auto nazad.

“On je na kraju odlučio da preko posrednika kradljivicima automobila u jednom kafiću isplati 8.000 maraka i dva sata nakon toga automobil mu je vraćen”, navodi list.

Građani prepušteni sami sebi

Prema policijskim izvještajima kradljivci automobila rade uglavnom u malim grupama, tri ili četriri čovjeka. S obzirom na slabu opremljenost policije lopovi mogu da računaju sa dobrim profitom. Ako onaj kome je auto ukraden ne pristane na ponovnu ‘kupovinu’ automobila, i ako ne pronađu novog kupca, kradljivci automobile prodaju u dijelovima po povoljnim cijenama.

U ovom lovu automafije se i građani drugih balkanskih zemalja osjećaju prepušteni sami sebi. Žrtve teško da mogu da računaju na pomoć slabo opremljene policije i preopterećenog sudstva. U bosanskom državnom lavirintu odgovornost policije prestaje u drugom kantonu ili na entitetskoj granici. Zbog toga kradljivci koji automobile ukradu u Sarajevu najčešće ih prebace u Republiku Srpsku ili obrnuto. Sličan primjer je Kosovo gdje sjeverni dio važi za El Dorado automafije”, piše štutgartski dnevnik i navodi primjer čovjeka kojem je, samo što je za 8.000 evra u Prištini kupio auto za svoje roditelje, auto ukraden i morao je da u sjevernom dijelu za njega plati još tri hiljade kao otkup. “Ovdje funkcioniše samo mafija”, kazao je on.

“U Sarajevu je pak veliki bijes izazvalo ubistvo policajaca. Ali, i u korumpiranoj Bosni i Hercegovini, sa nekompetentnim i slabim institucijama, teško je suzbiti automafiju. Pa čak i kada se dogodi da policija uhapsi pripadnike automafije, kao što je to bilo prošle godine, procesi se odugovlače godinama. Za sve to vrijeme, sudeći prema izjavama eksperata, automafija ubire milionske sume”, zaključuje Štutgarter cajtung.

Odlaze nosioci nade

Njemačka štampa piše i o odlasku radne snage iz BiH u Njemačku. BiH je tipičan primjer zemlje iz koje odlazi radna snaga. Tages cajtung (TAZ) navodi da je BiH od 2013. godine napustilo 150.000 radnika, prije svega se radi o ljudima koji žive na selu ili u manjim gradovima. Ovo je drugi migracioni talas koji je zapljusnuo BiH. Prvi je bio za vrijeme rata kada je također stotine hiljada ljudi napustilo zemlju. Bosanci i Hercegovci u inostranstvu su odavno važan privredni faktor u zemlji jer redovno šalju novac rodbini.

„BiH je evropski dom za siromašne. Kupovna moć po glavi stanovnika prema podacima MMF je iza stanovnika Iraka i Šri Lanke. Mnogi napuštaju zemlju jer žele sigurnu budućnost za svoju djecu. BiH je zvanično demokratska zemlja, ali vladajuće nacionalističke stranke čvrsto drže uzda u svojim rukama. 50 posto Bosanaca i Hercegovaca radi u državnim institucijama i preduzećima jer tako zarađuju mnogo više nego u privatnim firmama. Unosni poslovi se dobijaju samo po stranačkoj liniji”, piše list i naglašava da su mnogi državni službenici na proteklim izborima morali fotografisati glasački listić i tako dokazati da su glasali za određenu stranku. TAZ prenosi riječi Ervina Berbića, direktora sarajevskog Veritasa koji proizvodi fluidne sisteme za transport tečnosti i zraka u automobilima marke Dajmler, BMW, VW, Opel i Ford, koji kaže da ga zovu njemački preduzetnici koji se raspituju o tome da li se isplati investirati u BiH. Njihova pitanja su uvijek ista: Da li ima kvalifikovane radne snage, koliki su porez i carina i da li je politička situacija stabilna? TAZ zaključuje tekst rečenicom da „nosioci nade odlaze, a ostaju samo nacionalisti.“

Priredili: Svetozar Savić i Mehmed Smajić DW/BHDINFODESK

Related posts

O R A O

Bijeli golub ponovo (ne) leti 464: ”VELEMAJSTORSKA” POSLA

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne) leti 478: GODIŠNJICA ”ONOG” ZVORNIKA  

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment