BiH dijaspora

Oslo: Diplomatskim predstavnicima akreditovanim u Norveškoj predstavljena djela bh. umjetnika

banner

Ambasada Bosne i Hercegovine u Oslu je, uz prisustvo predstavnika preko 20 ambasada, organizirala izložbu slika bosanskohercegovačkih umjetnika.

U pozdravnom obraćanju ambasador Nedim Makarević je naglasio da su kultura i umjetnost najbolji način kako da ostvarimo harmoničan odnos i razumijemo jedni druge, bez obzira odakle dolazili i gdje živjeli.

– Kultura i umjetnost su u svim vremenima gradili mostove prijateljstva, mostove razumijevanja i otkrivanja novih načina povezivanja za ljepšu sadašnjost, kao i budućnost. Poznato je da umjetnost utiče i mijenja karakter pojedinaca, a i naroda. Punih 25 godina umjetnici iz Bosne i Hercegovine stvaraju u Norveškoj i pokušavaju da spoje svoju naslijeđenu tradiciju i novu za njih neotkrivenu kulturu, tako što na sebi svojstven način navedeno pretaču u umjetnička djela, – kazao je Makarević.

Umjetnici čija su djela predstavljena ovom prilikom su Danilo Ivanović, Amir Grebo, Bojan Mrkaljević, Muhamed Mujić, Nedžad Mahić, Sanja Milovanović, Sanjin Derviškadić, Siniša Spasojević, Tatjana Mrkaljević, Valida Mujezinović i Vladimir Ivanović.

U muzičkom dijelu programa nastupio je trio Daniel Lazar (Srbija), Espen Wensaas (Norveška) te sam ambasador Makarević na gitari.

Fena

Related posts

Jusuf Nurkić: Đoković me pozvao u Visoko

Editor

Dijaspora vratila osmijeh na lica vlasnika restorana, klubova, diskoteka i hotela širom BiH

Urednik BiH Info Desk

BNF pozvala Bošnjake iz dijaspore da se registruju za glasanje na predstojećim izborima

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment