BiH dijaspora

Oslo: Diplomatskim predstavnicima akreditovanim u Norveškoj predstavljena djela bh. umjetnika

banner

Ambasada Bosne i Hercegovine u Oslu je, uz prisustvo predstavnika preko 20 ambasada, organizirala izložbu slika bosanskohercegovačkih umjetnika.

U pozdravnom obraćanju ambasador Nedim Makarević je naglasio da su kultura i umjetnost najbolji način kako da ostvarimo harmoničan odnos i razumijemo jedni druge, bez obzira odakle dolazili i gdje živjeli.

– Kultura i umjetnost su u svim vremenima gradili mostove prijateljstva, mostove razumijevanja i otkrivanja novih načina povezivanja za ljepšu sadašnjost, kao i budućnost. Poznato je da umjetnost utiče i mijenja karakter pojedinaca, a i naroda. Punih 25 godina umjetnici iz Bosne i Hercegovine stvaraju u Norveškoj i pokušavaju da spoje svoju naslijeđenu tradiciju i novu za njih neotkrivenu kulturu, tako što na sebi svojstven način navedeno pretaču u umjetnička djela, – kazao je Makarević.

Umjetnici čija su djela predstavljena ovom prilikom su Danilo Ivanović, Amir Grebo, Bojan Mrkaljević, Muhamed Mujić, Nedžad Mahić, Sanja Milovanović, Sanjin Derviškadić, Siniša Spasojević, Tatjana Mrkaljević, Valida Mujezinović i Vladimir Ivanović.

U muzičkom dijelu programa nastupio je trio Daniel Lazar (Srbija), Espen Wensaas (Norveška) te sam ambasador Makarević na gitari.

Fena

Related posts

Švedska 11. juli: Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u znaku bh. organizacija

Editor

Breza: Panel diskusija povodom Dana bošnjačke dijaspore

Editor

Pokrenuti projekti saradnje bh. i skandinavskih pisaca u Kopenhagenu

Leave a Comment