Pogledi

Kada će lice pravde ugledati bh. političari koje je u svom iskazu istražiteljima spomenuo Kemal Čaušević

Da li se bh. političari boje lične infekcije tipa  “’slučaj Sanader’” i onda na sve moguće  načine koče evropski put BiH i vladavinu prava? Da li ne podizanje optužnica protiv političara pomenutih u ovom Čauševićevom iskazu međunarodna zajednica  koristi da bi ih  “ucjenama” natjerala da ubrzaju taj put?

Prije tri godine novinska agencija Patria došla je u posjed faksimila iskaza koji je Kemal Čaušević dao državnim istražiocima u kojem svjedoči o milionskom kriminalu koji su počinili visokopozicionirani bh. političari  iz raznim političkih opcija.

Naime, tada je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, kojeg zajedno sa još 53 lica sumnjiče da je budžetu BiH nanio štetu veću od dvije milijarde KM, u svom iskazu optužio je neke od vodećih BiH političara za nezakonite radnje preko UIO.

Tom prilikom Kemal Čaušević je kao nostilje kriminalnih radnji  između ostalih spomenuo  bivšeg predsjednika SDA rahmetli  Sulejmana Tihića i predsjednka HDZ-a Dragana Ćovića.

Čaušević je tada u svom iskazu naveo i političare koji su od njega tražili ogromne finansijske povlastice za određene firme ili druge usluge, a među njima su Nikola Špirić, Milorad Dodik, Aleksandar Džombić, Vjekoslav Bevanda, v.d. ministar bezbjednosti Mladen Čavara, aktuelni poslanici SDA u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, te sadašnji direktor UIO Miro Džakula.

Od tada pa do danas ništa značajno  se nije dogodilo osim što su neki samo u političkoj vrteški promijnili svoje pozicije.

Naravno, da se onda postavlja pitanje zašto je to tako????  Da li se bh. političari boje lične infekcije tipa  “’slučaj Sanader’” i onda na sve moguće  načine koče evropski put BiH i vladavinu prava?  Potom naravno tu je i pitanje, da li ne podizanje optužnica protiv političara pomenutih u ovom Čauševićevom iskazu međunarodna zajednica  koristi da bi ih  “ucjenama” natjerala da ubrzaju taj put?

Prema jednoj od definicija politike ona  je znanje, zanat i vještina koja između ostalog od  nemogućeg pravi moguće!!!

Kompletan iskaz optuženog direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića možete naći ovom linku. http://nap.ba/new/vijest.php?id=8813

N.A.K./BHDINFODESK

 

 

Related posts

J A J A R A

BHD Info Desk Administrator

Po Ustavu RS, Sarajevo je još glavni grad : Bošnjaci “drže ključ” za novi Ustav RS

Urednik BiH Info Desk

IFIMES: Da li je pravosuđe u BiH samo interesna skupina?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment