Moj stav Pogledi

Faruk Tičić: Bosna i Hercegovna je opet u centru pažnje!

Dok se čitava BiH ojadu zabavila, kao i čitav dunjaluk, panademijom COVID- 19, i pored toga na površinu su isplivali značajni događaji kako na političkoj, a tako na sudsko-pravnoj sceni.

Sastanak U Vjeću Sigurnosti UN-a

Na jednoj strani su odjeci poslije neformalnog sastanka u Vijeću sigurnosti UN-a, a koji je posvećen 25. obljetnici potpisivanja Daytonskog sporazuma.
Virtualni sastanak u formatu „Arria-Formula“, koji organizatoru omogućuje slobodu u izboru govornika, inicirao je stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasily Nebenzya.
Sastanak je obilježen monolozima dvaju uzvanika, Dragana Čovića, predsjednika HDZ, i Milorada Dodika predsjednika SNSD, a dok predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, nije prisustvovao (s objašnjenjem da su ovom sastanku trebali prisustvovati zvaničnici vlasti, članovi Predsjedništva BiH), u kojim su se okomili na Visokog predstavnika, Inzka, bacajući na istog drvlje i kamenje.
Čak je nazvan monstrumom!
Pri tome su koristili uobičajene fraze, kako su bh. Hrvati i bh. Srbi zapostavljeni od strane VP, i da su njegovi izvještaji naklonjeni Bošnjacima, dok predsjednik SNSD ide dalje čak ističe da VP mrzi Srbe.
Njegov vokabular je zaprepastio učesnike ove konferencije, a pogotovo kad spominje bivše VP, čak je umrloga Paddyja Ashdowna nazvao kriminalcem.
Njegov kolega, najveći ,,bh europejac,, predsjednik HDZ, Dragan Čović bio je nešto umjereniji, lukaviji i njegov monolog se zasnivao na poznatoj stvari kako su bh. Hrvati ugroženi i kako su njihova izborna pravila, osakaćena nebiranjem svog člana Predsjedništva BiH, i kako bi se trebao promijeniti načina djelovanja OHR-a, a prije svega djelovanje VP.
Međutim njihovi nastupi su ocjenjeni kao neprimjereni, neargumentovani i naprosto njihov nastup je doživio kolaps.
Predstavnici SAD, Njemačke, Francuske i Velike Britanije, su odali punu podršku Visokom predstavniku i OHR.

Satanak Pic-

Prvog i drugog decembra, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se putem video-veze, kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.
U svojim zaključcima svim stranama je predočeno da Opšti okvirni sporazum za mir nema alternative, i da se on mora poštovati sa svim svojim aneksima i da se moraju poštovati odluke Visokog predstavnika.
PIC je potvrdio da je neumjesno govoriti o mogučnostima odvajanja entiteta, već je istakao da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH, i istakli su da je BiH, jedinstvena i suverena država sa svojim teritorijalnim integritetom.
Pored ostalog govorile su o promjene izbornoga zakona u kojeg se moraju uvesti odredbe Strazburškog suda za ljudska prava iz slučaja Sejdić- Finci i drugi.
Nezamislivo je da postoji korupcija, i da postoji nefunkcionalan sudsko-pravni sustav, i da VSTV mora sprovesti reforme.
Isto tako su istakli da se u Evopu ne može ako se negira genocid i slave ratni zločinci.
Oba ova događaja govore pre svega o tome da se Opšti okvirni sporazum mora poštivati i da je to jedina solucija, alternativa, barem za sada, da se očuva BiH kao jedinstvena, suverena država s punim teritoriajalnim integritetom.
Isto tako se kaže da BiH kao država treba preći iz dejtonske faze u briselsku, naravno kad se ispune 14 ključnih preporuka, ali domaće snage, kako sad stoje stvari, nisu spremne, a niti jedinstvene da to sprovedu.
Naprotiv one uvijek opstruiraju i postavljaju neke svoje uvjete.
Ako se to ne uradi skoro, ostaće se samo na tome da se obilježavaju godišnjice Dejtona, a istovremeno se oslobađa prostor i vrijeme, reakcionarnim snagama koji rade na razbijanju BiH.

Međutim vrlo je upečatljivo da se u ovoj euforiji dešavanja, poslije ovih sastanaka, dogodila i dva slučaja iz sfere pravosuđa.

Predsjednik VSTV pred ostavkom?

Na vanrednoj sjednici, održanoj u četvrtak, 3. decembra, se raspravljalo o prijavi protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV, koji se našao u središtu nove afere kada je portal Istraga.ba objavio audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.
Članovi Vijeća su od predsjednika Tegeltije tražili da podnese ostavku.
Nesvakidašnje, ali to se događa samo kod nas, čak je i EU pozivala Tegeltiju da uvaži stavove VSTV-a o podnošenju ostavke, i kako obrazlažu da bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te da bi se pomoglo da se vrati povjerenje javnosti!
OHR, EU I SAD su jedinstveni: “Reputacija bh. pravosuđa je na dnu, MILAN TEGELTIJA više ne može biti predsjednik VSTV-a!”
Međutim on se nije izjasnio, čak se smatra nevinim, a da će konačnu odluku donijeti slijedeće sedmice, vjerojatno poslije konsultacije s voždom bh entitete RS!
Treba napomenuti da je prošle godine bila i afera ‘Potkivanje 1’, u kojoj je Tegeltija, također, tako očigledno kršio zakon.
Nakon toga, on je ostao na funkciji.
Već tada je postojao, i pravni, i moralni osnov za njegovo razrješenje, u najmanju ruku za njegovu ostavku, što se nažalost nije desilo, što je također dokaz katastrofalnog stanja domaćeg pravosuđa”, pojasnio je sudija Okružnog suda u Banjaluci Blagojević.

“Ja zaista, poslije onog jučerašnjeg sastanka, te podvojenosti, podijeljenosti, zasnovane isključivo na ličnim interesima članova VSTV-a, ne vidim nadu za oporavak našeg pravosuđa, koje je na nikad nižim granama u svojoj istoriji kao sad”, ističe Blagojević, navodeći da je kompletno pravosuđe zahvaćeno manjkom morala i etike.

Parlamentarna privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak 3. decembra razmotrila je izvještaj Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) o stanju u bh. pravosuđu.
Sam naslov izvještaja ‘Sindrom nekažnjivosti’ dovoljno govori o stanju u bh. pravosuđu.
,, Kako se navodi u tom izvještaju, nevjerovatno je da u 2019. godini ključna tužilaštva nisu imala nijednu potvrđenu optužnicu za visoku i srednju korupciju. Tužilaštvo BiH, Javno tužilaštvo RS, skoro sva okružna javna tužilaštva u Republici Srpskoj, skoro sva kantonalna tužilaštva u kantonima. Jedna sumorna slika, na desetine i stotine tužilaca nisu bili u stanju da podignu ili potvrde niti jednu optužnicu za visoku ili srednju korupciju.”
Međunarodne institucije apeluju da se reforma pravosuđa u BiH provede zbog čega su najavili i uskraćivanje pomoći, a bez tih reformi nema ni članstva u EU!

Slučaj ,, Respiratori,,!

Drugi slučaj je da je 4. decembra Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sudu BiH podnjelo optužnicu po predmetu “respiratori” protiv slijedećih osoba, Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića, „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica i Jelke Milićević, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
U obrazloženju ove optužnice se kaže da je po jačini dokaza u razini one u aferi Fimi media u kojoj je optužen bivši premijer Republike Hrvatske Ivo Senader.

Tužilaštvo BiH vodi dodatne istrage protiv Asima Sarajlića, zvaničnika SDA te Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove BiH. Tužilaštvo također raspolaže i dodatnim dokazima koji se odnose na komunikaciju vrha SDA po izbijanju ove afere.
U optužnici su tretirane mnogobrojne e-mail prepiske i sms komunikacija između Sebije Izetbegović, Asima Sarajlića i Fadila Novalića. Ta komunikacija se odnosi na nabavku respiratora.
Prema mišljenju Tužilaštva BiH, u optužnici su svi dokazi osim Novalićevog priznanja.
Da li u ovom svemu ima politikanstva, podmetanja, javno se ne zna, ali iz svih dosadašnjih afera prosto se sumnja da tu nisu umiješani i prsti političara, jer ne treba ignorirati da Tužilaštvo kao i druge pravne institucije kontrolišu stranke.
Pri tome se treba uzeti u obzir da su optuženi premijer Federacije, Fadil Novalić i ministrica financija Federacije, Jelka Milićević!
Ostaje da se vidi da li će BH sud prihvatiti ili odbaciti ovakvu optužbu.

Kako Se Korupcija Rješava Kod Drugih!

Međutim treba se osvrnuti kako se to radi u svijetu kad dođe do korupcije, tamo nema ko si i šta si.
Na primjer bivši ministar finansija Austrije zbog korupcije je osuđen na osam godina zatvora.

Karl-Heinz Grasser

Grasser je proglašen krivim za pronevjeru, primanje mita i falsifikovanje dokaza u dogovoru o prodaji više hiljada stanova u javnom vlasništvu.
Sud u Beču presudio je da je Grasser bio umiješan u uzimanja i davanja mita u vrijednosti većoj od devet miliona evra.

Možda i BiH nekad dostigne takav nivo.

Analizirao: Faruk Tičić

Related posts

Selite na rad u Švedsku: ovo su dokumenti koji vam trebaju za legalan boravak u zemlji

Zašto se autoput u našoj zemlji gradi tako dugo i tako skupo?

Cvijet Srebrenice na fasadi „Olomanke“ u centru Sarajeva

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment