Moj stav Pogledi

UDAR CORONE NA GRAĐANE I EKOMIJU SAD

banner

Sjedinjene američke države su sada treća zemlja poslije Italije i Španije po brzini širenja pandemije, a ekonomski paket za pomoć građanima i posrnuloj ekonomiji još čeka u Kongresu, jer demokrate žele više novca u džepove građana, a republikanci u kase velikih bogagtih kompanija. I u stanju sve razornije pandemije vlast radije spašava velike bogate kompanije, nego svoje građane.

SAD postaju centar pandemijske krize

Nakon što je kineska pokrajina Hubea, u kojoj je nastala epidemija Corona-19, zaustavila širenje virusa i  ukinula putna ograničenja, osim u glavnom gradu Wuhanu (koji treba biti deblokiran 8. Aprila), Sjedinjene države su trenutno treća zemlja u svijetu po snazi širenje Corona virusa, nakon Italije i Španije. Od juče je u SAD broj zaraženih porastao za 20.000.

Prema obavjesti Svjetske zdravstvene organizacije SAD postaju novi epicentar pandemijske Corona krize, potvrđene sa identifikovanih 52.966 oboljelih, 371 koji su ozdravili i 685 smrtnih slučajeva. Stručnjaci vjeruju da je broj zaraženih daleko veći, što će pokazati testiranje, koje se ubrzano obavlja. Od početka krize u SAD je  23. Marta prvi put broj umrlih u jednom danu prešao 100. Time je prioritet svih prioriteta održati zdravstveni sistem, spriječiti širenje virusa i zaustaviti umiranje. 

Centar za prevenciju bolesti u SAD predviđa da bi smrtnost od Covid-10 mogla biti u rasponu od 200.000 do 1,7 miliona ljudi, što je znatno više od godišnje smrtnosti od gripa i automobilskih nesreća. Strahuje se da bi se mogao udvostručiti i broj samoubistava zbog promjene uslova života, ograničavanja trgovine i putovanja. U većem dijelu Amerike sve potsjeća na 11. Septembar. Gradovi su pusti. U naseljima nema ljudi, na ulicama sve manje vozila. Iako se trgovine konstantno dopunjuju robom, u mnogima još uvijek nedostaje ključnih životnih namirnica. U početku je to bio papir, brašno, tjestenine i pojedine vrste konzervi, a sada i neke vrste mesnih proizvoda.

Corona virus se seli u Ameriku

Virus Corona se pandemijski širi svijetom. Do sada je evidentiran u 163 države. Glavna poprišta borbe više nije Azija, već su Evropa i Amerika. Prvi put od postanka svijeta da neka epidemija zahvati cijeli svijet. Cijeli svijet je postao jedno selo u kojem se svi znaju i jedni s drugima saosjećaju.

Prema posljednjim podacima u svijetu je virusom zaraženo 416.774 osoba, od kojih su 108.300 preboljele, a  18.580 umrlo. Nakon Kine, u kojoj je oboljela 81.171 osoba, 73.159 izlječene, a 3.277 umrle, najteže stanje je i dalje u Italiji u kojoj je oboljelo 69.176, preboljelo 8.326 a umrlo 6.820 i Španiji u kojoj je oboljelo 39.885, preboljelo 3.794 a umrlo 2.808. Na treće mjesto su se svrstale Sjedinjene američlke države.

U SAD je od 52.996, koji su  identifikovani kao pozitivni, izliječeno 371 a umrllo 685. Statistike SAD pokazuju da ne umiru samo stariji,već i mlađe životne dobi. Širenje pandemije u SAD, naočito na području New Yorka,  je brže nego kod većine do sada i prijeti većim brojem smrtnih slučajeva, kojih bi po nekima moglo biti i do 50.000, ako se ne bude djelovalo brzo i efikasno. Crna statistika je iz sata u sat sve poraznija.

Bijela kuća je izdala smjernice sa kojima se apelira na Amerikance da izbjegnu velika okupljanja, rade kod kuće i održavaju udaljenost jedan od drugog, kroz početni period od 15 dana.  U različitim dijelovima Amerike uvode se različite zaštitne mjere. Američki hirurg general Jerome M. Adams uputio je preko NBC opšte upozorenje u kojem kaže da će u ovim sedmicama biti loše i pozvao Amerikance da ovo shvate krajnje ozbiljno.

Po broju oboljelih nakon SAD slijede: Njemačka sa 30.150, od kojih se oporavilo 453 a umrlo 130, Iran u kojem je oboljelo 23.049, ozdravilo 8.376 a umrlo 1.812 i Francuska sa 19.856 oboljelih, 2.200 izliječenih i 860 umrlih. I dalje je  posebno teško stanje i Iranu, a postaje alarmantno i u Indiji.

Stanje u regionu Balkana je i dalje veoma ozbiljno. Provode se ozbiljne preventivne mjere u nastojanju da se izbjegne scenarij iz Italije i Španije. Sa najviše oboljelih je Slovenija 442 i 4 umrla, Hrvatska 361 obolio, 5 se oporavilo, Srbija 249 oboljelih, 3 ozdravila i 3 umrla, BiH sa 136 oboljelih, 2 se oporavila a 2 umrla, C. Gora 22 zaraženo, 1 umrlo, S. Makedonija 136 zaraženo, 2 umrlo i  Kosovo 31 zaražen, bez umrlih.

Lijeka za Corona-19 nema i neće ga za duže biti. Savezna vlada ubrzano radi na otkrivanju experimentalnog lijeka protiv Corone. Do sada je poznato da su Glikani (složeni ugljikohidrati)  prva linija odbrane od virusa, jer nas čine otpornim, a Interferon (reguliše ćelijske funkcije), koji potstiče imuni sistem. Predsjednik Trump je saopštio da je nabavljeno 8 miliona respiratora. Potrebna su zaštitna odijela i maske.

Američki građani i privreda čekaju paket potsticaja

Sa ekonomijom koja se iz dana u dan ruši i nadolazećom recesijom od lidera u Washingtonu se traži da brže rade , kako bi se spriječilo zatvaranje preduzeća, izbjegla masovna otpuštanja radnika i obustavio rad tvornica.

Federalne rezerve su saopštile da će pojačati i proširiti napore za održavanje tržišta i zaštitu preduzeća, dok zakonodavci i dalje preko Kongresa podižu zid kroz koji treba proći rekordna pomoć finansijske stimulacije za građane i ekonomiju. FED je u cilju održanja funkcionalnosti finansijskog tržišta, koje se našlo u krzi, najavio i otkup državnog duga i niz finansijskih programa, sa kojima se žele ojačati velika i mala preduzeća i ublažiti razoran udar pandemije.

Nakon nekoliko dana koliko je u pripremi, još je u zastoju ekonomski paket pomoći građanima i potsticaja ekonomiji. U američkom Kongresu ni u drugom glasanju nije prošao paket potsticaja od $2 triliona za pomoć građanima i oporavak ekonomije, koji treba da ublaži i otkloni razorne posljedice djelovanja Corona virusa, jer demokrate žele više novca građanima, a republikanci velikim kompanijama. Velike korporacije dobile bi veliki novac bez ikakvih obaveza. Demokrate su odbacile prijedlog i traže više pomoći za zdravstvene radnike i građane…Trump ih optužuje da pokušavaju iskoristiti potsticaje da ispune druge prioritete. Po jednom od prijedloga, koji nije do kraja definisan, svaki američki građanin, koji godišnje zarađuje ispod $75.000, dobio bi jednokratnu pomoć u iznosu $1.200 (po odbitku takse oko $800) i po djetetu $500. Šta u krajnjem ova pomoć može značiti onima koji izgube zaposlenje, a imaju ogromne dugove, pa i onima koji privremeno ne budu radili, a te dane budu morali pokriti godišnjim  odmorom? Šta znače ogromnom broju penzionera koji žive sve teže?

Predsjednik Trump i dalje umanjuje opasnost od pandemije

Predsjednik Trum je i dalje nastavio umanjivati opasnost od pandemije, iako medicinski stručnjaci upozoravaju na pogoršanje i veliko ubrzanje u širenju infekcije. U svom ponovnom jučerešnjem obraćanju izjavio je “da se ne smije dozvoliti da se medicinski problem pretvori u dugotrajan finansijski problem” i pozvao Kongres da odobri potsticajni prijedlog “bez svih gluposti”. Uz to je dodao “da se ekonomski zastoj neće produžiti i Amerika će uskoro opet biti otvorena za poslovanje”.

U nastojanju da se spriječi širenje virusa preispituju se smjernice po kojima bi od preko 158 miliona Amerikanaca u 16 država (Washington, Indiyana, Massachusetts, Michigen, Wiskonsin, Z. Virdžinija…) moglo ostati i raditi kod kuće, kako ne bi došlo do krize u bolnicama.  Ni danas 100.000 Amerikanaca nije otišlo na posao, a samo mali broj radi kod svojih kuća.

New York postaje centar pandemije

I dok pred. Trump vidi kraj krize, kriza se alarmantno širi u New Yorku, gdje je otprilike trećina svih potvrđenih slučajeva Corone u zemlji. U gradu New Yorku sa 8,6 miliona stanovnika, do sada je otkriveno 12.339 slučajeva. Od 22.marta u državi New York testirano je 78.289 ljudi, od čega 33.000 u gradu New Yorku, gdje je 28% testiranih pozitivno, dok je u ostatku zemlje pozitivno tek 8%.

U New Yorku je od jučer 20.000 novih slučajeva. Bolnice New Yorka su pod opsadom. Teško stanje je i u Washingtonu.  Narednih dana u New York i Seattle će stići terenske vojne bolnice, a od državnih bolnica je zatraženo da za najmanje 50% povećaju svoje kapacitete. 

Pored New Yorka i Washingtona, posebno teško stanhje je u Kaliforniji, kojoj nedostaje 17.000  bolničkih kreveta i zaštitna oprema, radi čega Kalifornija iznajmljuje avio letove za Kinu, da dovoze zaštitnu opremu. Testiranje kasni i odvija se sporo. Do nedelje je testirano 26.400 građana.

U Kaliforniji se ponovo otvaraju zatvorene bolnice i zakupljuju moteli i spavaonice na fakultetima za smještaj preko 150.000 beskućnika, koji žive na tom području. Pozvana je i Nacionalna garda da radi sa bankama hrane, a staviće se na raspolaganje i mornarički brod u luci Los Angeles sa 1.000 kreveta. 

U državi New Yersey je najavljeno da će iz okružnih zatvora  biti pušteno do 1.000 zatvorenika osuđenih za zločine nižeg ranga, da se bore protiv širenja virusa. Ovim se kazna ne smanjuje, samo privremeno obustavlja. Slično se priprema i u nekim drugim američkim državama.

U mojoj državi Vermont, gdje žive i mnogi s područja bivše Jugoslavije, sa Corona  virusom zaraženo je 95, a testirano 1.173, preživjelo 336, a umrlo 7 osoba. Ozbiljna situacija je u gradu St. Louise, u državi Missoury, gdje živi više desetina hiljada Bošnjaka.

Corona ujedinila svijet

Udar Corone na  građane i ekonomiju SAD, ali građane i ekonomije drugih država, je vrlo ozbiljan i ostaviće teške i dugotrajne posljedice. Ono što daje snagu i vjeru da će se i ova pošast uspješno nadvladati je jedinstven odgovor svih država svijeta koje ujedinjuju napore i jedna drugoj pomažu.

Nakon drugog svjetskog rata ovo je prvi put da se svijet zajedno brani i to daje optimizam i vraća vjeru. Možda je ovo i prilika da se shvati da je građanin osnovna pokretačka snaga i glavna poluga u nadvladavanju svih teškoća koje imamo i koje ćemo imati. Očigledno je da globalni svjetski poredak ni u ovoj prilici, kao i nekim ranijim, nema pravi odgovor. To uvjerljivo potvrđuje i nesuglasnost vodećih vladajućih američkih partija, republikanaca i demokrata oko donošenja paketa mjera koje treba da pomognu građanima i privredi SAD da prebrodi ovu do sada najtežu i najposljedičniju krizu, koja se ne broji samo novcem već ljudskim životima. 

Svijet je zaista samo jedno veliko selo. Ako ga tako shvatimo i prihvatimo, možemo ga odbraniti od svake napasti i u njemu zajedno sretno živjeti.

Burlington, 24.3.2020                                      Zijad Bećirević

Related posts

Handmaid’s Tale: Zaista me strah da se jednoga jutra ne probudimo u totalitarnom okruženju

BHD Info Desk Administrator

Hag: Potvrđen zločinački poduhvat, šestorci 111 godina zatvora

Dok se diplomatija urušava Turković na njemačkoj turneji promovira knjigu o sebi

Editor

Leave a Comment