Moj stav

Vukanović o nastupu Dodika: Pomislio sam da će u neka doba uskliknuti ‘Bosna do Tokija!’.”

banner

Nekoliko opozicionih zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatra da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučerašnjim prisustvom sastanku sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom prekršio zaključke NSRS. Među njima je i zastupnik nebojša Vukanović.

“Ne samo da je pogazio Odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koje je sam predložio na moju inicijativu, da je sakrio srpsku trobojku u neki ormar i ćošak da se nigdje ne vidi, iako se busao i udarao u prsa da neće ići na neki sastanak ako nema trobojke Republike Srpske iza njega, već se toliko Mali Baja(zit) snishodnjivo ponižavao i ulizivao Erdoganu u Sarajevu, nazivao ga velikim vođom, političarem i državnikom, da je bilo tužno gledati njegovo povijanje i puzanje pred predsjednikom Turske. U odnosu na ovo večeras, pozdrav ‘merhaba askeri’ u Ankari zvuči kao ‘pomoz Bog junaci’ kako je večeras bilo bijedno bilo gledati njegovo povijanje i ulizivanje”, naveo je Vukanović na svom blogu, te nastavio:

“Dodik je dao riječ Erdoganu, te posredno Komšiću, Džaferoviću i Bakiru, da će se boriti za cjelovitost i suverenost Bosne i Hercegovine da sam u jednom trenutku pomislio da govori rahmetli Alija Izetbegović, kad u amanet ostavlja Bosnu predsjedniku Turske, a ne velika srbenda koja je prezirala Sarajevo, balkanski Teheran, zbog velikog broja džamija i hodža koje arlauču i smetaju mu”, dodao je.

Kako navodi, “od treme, pritiska i nervoze glas ga je izdao pa je pravio pauze da popije gutljaj vode, a da glas nije zadrhtao pomislio sam da će u neka doba uskliknuti ‘Bosna do Tokija!’.”

“Pitam se gdje nestade i što se ponizno u Sarajevu povi ona velika srbenda koja se sada kune u Otadžbinu Bosnu i Hercegovinu, a prije 20 dana je govorio ‘idemo na referendum i otcjepljenje pa šta bude, gud baj BiH, velkam RS egzit’? Ne samo da ide u Sarajevo i krši odluke već je Dodik izrazio spremnost da otvori širi dijalog o daljem putu BiH, možda i uređenju BiH, a u Sarajevo je poveo Stašu Košarca i Vojina Mitrovića da ne bude sam u izdaji već i da oni sa njim gaze i ponižavaju odluke Narodne skupštine Republike Srpske”, kaže Vukanović.

Bivši ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji je potpredsjednik Partije demokratskog progresa, izjavio je kako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik današnjim prisustvom sastanku sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Crnadak je istakao da su zaključci entitetskog parlamenta veoma precizni i jasno kažu da će predstavnici iz RS-a u radu državnih institucija učestvovati samo kada treba da spriječe donošenje neke odluke štetne po taj entitet u BiH.

Related posts

Coronavirus: Zaraženi radnici kompanije „Tenis“ bježe na Balkan?

Editor

Ambasada SAD-a: “Niti Ustav BiH , niti Dejton ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu”

Urednik BiH Info Desk

Bitka za Sarajevo 2. maja 1992. bila je bitka za nezavisnu, slobodnu, suverenu Bosnu i Hercegovinu

Leave a Comment