Sport

Septembarski pohod Zmajeva na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru

banner

Pred nama je septembarski ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i nastavak borbe naše fudbalske A selekcije za odlazak u Katar 2022. godine.

Već 1. septembra fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine gostuje aktuelnim prvacima svijeta – reprezentaciji Francuske, a duel se igra na stadionu Le Meinau u Strasbourgu od 20.45 sati.

U prvom susretu ove dvije selekcije u okviru kvalifikacija, Francuzi su na Grbavici slavili minimalnim rezultatom i trenutno su prvi na tabeli skupine D. Pred izabranicima Ivayla Peteva neće biti nimalo lak zadatak.

Tri dana kasnije, 4. septembra, Zmajevi će u prijateljskoj utakmici na Bilinom Bolju ugostiti selekciju Kuvajta. Bit će ovo dobra prilika za uigravanje našeg tima te provjera za posljednji meč u septembarskom ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Naime, 7. septembra od 20.45 sati, na Bilinom Polju u Zenici, Džeko, Pjanić i ekipa igraju četvrti meč kvalifikacija protiv reprezentacije Kazahstana. Bosna i Hercegovina nikada nije igrala protiv ove selekcije, koja je posljednju pobjedu upisala još u septembru prošle godine.

Fudbalska reprezentacija BiH do sada je odigrala dvije utakmice u grupi D kvalifikacija za Mundijal 2022. godine. Nakon remija u Finskoj (2:2), Zmajevi su minimalnim rezultatom 1:0 poraženi od Francuske, pa tako fudbaleri Bosne i Hercegovine iz dvije odigrane utakmice imaju jedan bod i nalaze se na četvrtom mjestu u skupini. Za drugu poziciju u grupi bh. tim treba najmanje četiri pobjede. Do kraja kvalifikacija, osim duela sa Francuskom i Kazahstanom, bh. reprezentaciju očekuju dva okršaja s Ukrajinom i revanš susreti sa Kazahstanom i Finskom.

Sve tri utakmice Zmajeva gledatelji u BiH moći će pratiti u direktnim prijenosima na Novoj BH uz specijalne emisije prije i nakon svake utakmice, sa zanimljivim gostima, fudbalskim stručnjacima i profesionalcima.

Plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru ostvarit će prvoplasirane reprezentacije iz deset kvalifikacionih grupa. Deset drugoplasiranih, uz tri selekcije iz UEFA Lige nacija, igrat će u baražu, nakon kojeg će biti poznata preostala tri učesnika Mundijala iz UEFA zone.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru igrat će se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

BHFudbal.ba

Related posts

Talentovani golman Jasko Keranović produžio ugovor sa West Bromwich Albionom

Željko Komšić otvorio 18. Svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u futsalu

BHD Info Desk Administrator

Uoči kvalifikacija košarkaška reprezentacija BiH ostala bez šestorice igrača

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment