Pogledi

SVA JE IGRA U DRŽAVNOJ IMOVINI: S rušenjem ustavnog poretka umjesto u zatvor Dodik dolazi za pregovarački sto!

banner

I dok ne prestaju reakcije međunarodnih faktora, manje domaćih, na zaključke Narodne skupštine Republike srpske, koji su i ovoga puta antiustavni, i dok ulazimo u krizu zbog ‘tehničkih Izmjena izbornog zakona’, samo naivni vjeruju da je to istinski razlog Dodikovog divljanja.

Od ranih dvijehiljaditih jedna osoba u BiH potencira prave razloge Dodikovog rušenja ustavnog poretka. Bezbroj je razgovara s njim urađeno, on je Muharem Cero i uvijek ponavalja – sva igra je oko državne imovine!

A, Bosna i Hercegovina već duže vremena, tačnije od 2007. godine BiH ne dobija mogućnost donošenje toa zakona, a opstrukciju u njegovom parlamentarnom kretanju vješto kreiraju strateški partneri HDZ i SNSD.

Prijedlog zakona nije se dalje mrdnuo od parlamentarne Ustavne komisije. Svako djelovanje Christiana Schmidta koje bi moglo donijeti relaksaciju izostalo je.

Zapaljiva retorika se stoga nastavila, a Schmidt određenim nametanjima, koja i nisu ključna za BiH, daje političko oružje u ruke Dodiku. Ono značajno, da konačno presiječe, uporno izostaje.

Polako godinama ušli smo u projektirani, politički kontrolirani haos sa odrednicom zamrznutog konflikta.

Strategija kupovine vremena u takvom stanju ostavila je protokom vremena ovjeru faktičkog stanja. Može li Bosna i Hercegovina ovakva kakva jeste napraviti značajniji korak u pregovorima sa Evrpskom unijom. Tim pregovorima s kojima se toliko hvalimo, dok sigurno tonemo na dno. Stoga priču o neriješenom pitanju državne imovine možemo posmatrati u ustavnopravnom, političkom i interesnom.

“Ustavnopravni je tek načet ali ne i riješen presudom Ustavnog suda BiH u predmetu U-1/11”, kazat će Cero.

Ta presuda je prepoznala i titulara, vlasništvo nad državnom imovinom, ali je prepoznala i to da samo država a ne poddržavni aranžmani (entiteti) imaju ne samo pravo, nego i obavezu riješiti pitanje upravljanja, raspolaganja i korištenja državnom imovinom.

“Naknadno je došlo do stavljanja zabrane na raspolaganje imovinom (visoki predstavnik) i prenošenje vlasništva državne imovine na bilo koji drugi nivo ili treće lice, uspostavljana je Komisija za donošenje seta zakona na državnom nivou ali nije se otišlo dalje od toga”, pojašnjava Cero godinama, ali malo kome dolazi do uha.

Kako u Republici srpskoj tako i u Federaciji raznim pravnim mahinacijama ‘čereči’ se držana imovina. Prenamjena zemljišta, isključivanje Pravobranilaštva BiH iz procesa, uništavanje šuma, blokiranje Ustavnog suda BiH, nepoštivanje presuda…sve to odvodi BiH u tešku situaciju, u kojoj će, čini se, ovjera faktičkog stanja ostaviti državu Bosnu I Hercegovinu bez imovine.

I sve to pod plaštom smirivanja Dodika, a ni ‘dodicima’ u Federaciji nije mrska ta ideja. Zato Schmidt vrlo jednostavno kaže – dogovorite se oko državne imovine. Zamislite, nisu mogli oko tehničkih izmjena Izbornog zakona, a da se dogovore oko državne imovine!

Evropska unija još uvijek poziva za sto i pregovore. Ne trebamo dva puta pogađati šta će Dodik ali i Dragan Čović tražiti da se ‘smire’.

Nad BiH kao mač iznad glave stoji ‘zatečeno stanje’, spremno je sve da joj vrat presiječe. Nemika nije jasno da sve dok postoji državni identitet i kontinuitet postoji i identitet i kontinuitet vlasničkih prava, jer Ustav BiH iz 1995. godine predviđa da država RBiH nastavlja svoje pravno postojanje, ali pod izmijenjenim imenom, kao država BiH.

O tome se sve manje govori, a rušenje ustavnog poretka je postalo oružje s kojim se umjesto u zatvor sjeda za pregovarački sto!

Piše: Amina Čorbo-Zećo @aminacorbozeco / SVA JE IGRA U DRŽAVNOJ IMOVINI S rušenjem ustavnog poretka umjesto u zatvor Dodik dolazi za pregovarački sto! (nap.ba)

Related posts

Niko Lozančić: Bojim se da se pandemija koristi za daljnu destrukciju države Bosne i Hercegovine

Urednik BiH Info Desk

25 GODINA DEJTONSKOG MRAKA

Urednik BiH Info Desk

IFIMES: Wagnerizacija Brčko Distrikta BiH

Editor

Leave a Comment