BiH dijaspora

Živinice Dani dijaspore: OVO JE MOJA ZEMLJA I MOJ GRAD!

U Živinicama je od 24. do 29. decembra 2018. godine održana tradicionalna manifestacija Dani dijaspore koju je obilježio bogat kulturni, informativni, obrazovni, edukativno-poslovni, sportski i zabavni program. I korisno i lijepo druženje Živiničana i njihovih gostiju, onih koji žive u Živinicama, u BiH, ali i širom svijeta.

Manifestacija „Ovo je moja zemlja i moj grad“, počela je u ponedjeljak, 24. 12. 2018. godine, svečanim programom koji je održan u prostorijama Općine Živinice, te otvaranjem prvog živiničkog bazara. Otvaranje manifestacije Dana dijaspore počelo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine koju su izveli članovi orkestra limene glazbe Konjuh. Nakon toga prisutnima su se obratili načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković i predstavnik dijaspore Haris Halilović, koji su govorili o značaju organizovanja ove manifestacije.

Svečani program bio je obogaćen i nastupima učenika iz Prve osnovne škole i učenicima Muzičke škole Živinice. Posebna radost za one najmlađe je bilo pojavljivanje Djeda-Mraza, koji je zajedno s načelnikom Kamenjakovićem mališanima podijelio slatkiše.

Nakon svečanog defilea orkestra limene glazbe Živinice, koji je upriličen od zgrade Općine do Gradskog bulevara, na kome je načelnik Kamenjaković otvorio prvi bazar u Živinicama pod nazivom Dani dijaspore.

“Nastojimo svake godine obogatiti program kroz koji će građani pokazati vrijednosti naše općine Živinice. Bazar je obogaćen tradicionalnim zanimanjima, koja imaju šta pokazati. S ponosom se možemo pohvaliti da smo jedna uspješna lokalna zajednica. Općina Živinice već treću godinu tradicionalno održava Dane dijaspore. Održavanjem ove manifestacije poslali smo jak signal kako onima u državi Bosni i Hercegovini, tako i u dijaspori. Činjenica da se i u drugim lokalnim zajednicama počinje sa održavanjem Dana dijaspore, pokazuje da smo pokrenuli nešto pozitivno. Naša želja je bila da izgradimo most s našom dijasporom, te da u cijeloj državi probudimo osjećaj za naše sugrađane koji žive i rade van Bosne i Hercegovine. Cilj je da se s našim ljudima koji žive diljem svijeta povežemo i međusobno pomažemo jer samo tako možemo opstati kao narod”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

“Samo zajedno, bolje organizovano i uz međusobno poštovanje i uvažavanje, ma gdje u svijetu živjeli, možemo postići više i bolje, kako za svoj rodni kraj, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da su ovakve manifestacije nagovještaj pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini u njenom odnosu prema ogromnom dijelu svoga stanovništva u dijaspori”, rekao je istaknuti bh. aktivista u dijaspori i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović.

Isti dan, u večernjim satima, na Velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra u Živinicama, odigrana je predstava “Američki san”, u izvedbi popularnog glumca Elmira Krivalića. Monodrama “Američki san” je predstava koja je nastala u produkciji Gradskog pozorišta Živinice, čiju režiju potpisuje Dražen Pavlović, dok je scenografiju radio Suad Avdagić. Radnja predstave je refleksija stanja društva u kojem se nalazimo. Društvo u kojem vlada motiv i želja za boljim životom kojeg vide na Zapadu. “Američki san“ je tragikomična ispovijest čovjeka koji je tragajući za osnovnim ljudskim pravima u zemljama Zapada tražio svoj identitet, a vratio se s traumama koje su ostavile po njega tragične posljedice. Iluziju savršenog života negdje daleko od domovine razbija ova predstava”, istakao je Elmir Krivalić.

U utorak, 25. 12. 2018. godine, u prepunoj Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Živinice, u okviru manifestacije Dani dijaspore, održan je sadržajan kulturni program za sve građane općine Živinice, kao i za brojne goste iz dijaspore. Prvo su održane promocije knjiga “Pjesmo moja”, autorice Ernade Hodžić i “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja”, autora Admira Lisice.

Prisutni su imali priliku posebno uživati u bogatom programu koji su spremili učenici JU MSŠ Živinice pod vodstvom profesorice Samire Ramić povodom promocije knjige “Pjesmo moja”, mlade autorice Ernade Hodžić. U okviru toga prikazan je i edukativni film o Ernadi Hodžić u produkciji MIOS Tuzla, koji govori o problemima s kojima se susreću učenici s poteškoćama u razvoju, a i naglašava izuzetno pozitivnu stranu kada je u pitanju njihova borba da se uključe u sve životne i društvene tokove. Jedan od promotora zbirke pjesama, osim profesorice Samire Ramić, bio je i istaknuti književnik Zejćir Hasić.

Nakon promocije knjiga i obraćanja načelnika Samira Kamenjakovića, održana je panel-diskusija o temi “Kultura kao dio identiteta” na kojoj su učestvovali istaknuti kulturni radnici, univerzitetski profesori i stručnjaci iz oblasti jezika, historije i kulture.

O značaju maternjeg jezika, i načinima na koji isti može da se očuva u dijaspori govorio je uvaženi profesor dr. sc. Refik Bulić, redovni profesor bosanskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Tuzli, dok je o značaju tradicije, te o načinima na koji ista zajedno s jezikom i umjetnošću tvori jedan oblik kulturnog identiteta, govorio uvaženi Mersed Šljivić, magistar društvenih nauka iz područja historije.
Na panel-diskusiji učesnici su bili i mnogobrojni gosti iz dijaspore. Kenan Jašarspahić, potpredsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, prisutnima je prenio svoja iskustva u vezi sa promovisanjem i očuvanjem bosanskohercegovačke kulture i tradicije u Švedskoj. O svom političkom iskustvu i razmišljanima na koji način dijaspora svoja stečena znanja u razvijenim zemljama može primijeniti i u Bosni i Hercegovini, na panel-diskusiji “Kultura kao dio identiteta” govorio je Ahmed Lindov, mladi, uspješni političar, predsjednik Radničke partije u Kvinesdalu, prvi stranac koji je izabran u Vijeće Općine Kvinesdal u Norveškoj.

O očuvanju maternjeg jezika, kulture i identiteta građana BiH u dijaspori, posebno u Njemačkoj, govorio je i predsjednik Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine Haris Halilović, koji je na kraju panel-diskusije načelniku Samiru Kamenjakoviću uručio Zahvalnicu za saradnju sa dijasporom Bosne i Hercegovine i za podršku projekta očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori.

U večernjim satima, mnogobrojni građani općine Živinice i gosti iz dijaspore, u Velikoj sali BKC-a, uživali su u dvosatnom Festivalu saza i sevdalinke koji je bio takmičarskog i revijalno-koncertnog karaktera. Ovo je bila prilika za sve one koji vole saz i sevdalinku da vide i čuju jedinstveno izvođenje sevdalinke.

Treći dan manifestacije Dani dijaspore u Živinicama (srijeda, 26. 12. 2018.) bio je posvećen turizmu i sportu. Načelnik Samir Kamenjaković organizovao je posjetu Planinarskom društvu “Drenik” Živinice. Planinarski dom “Drenik” nalazi se na Njivicama, vazdušna je banja podno Konjuha i jedna od posebnih turističkih lokacija kojom raspolaže općina Živinice. Cilj posjete je bio promovisati turistički potencijal naše općine.
Istog dana upriličena je i posjeta Streljačkom sportskom klubu “Konjuh” Živnice. Streljački klub je otvorio svoja vrata i tom prilikom ugostio sve zainteresovane za streljaštvo.

Od 17 sati, u Sportskoj dvorani Živinice odigrana je revijalna utakmica između humanih zvijezda BiH i ekipe Općine Živinice, a od 18 sati, u Bosanskom kulturnom centru Živinice premijerno je prikazan dokumentarni film “Ovo nije hip hop priča” mlade Naide Husić. Riječ je o prvom dugometražnom dokumentarnom filmu, koji je nastao u Živinicama, a koji prikazuje jedan segment razvoja živiničke underground hip hop kulture koja je počela da se razvija početkom 2000-ih.

U srijedu, 26.12.2018, godine, u prostorijama Općine Živinice održana je i Osnivačka skupština udruženja Živiničana koji žive u dijaspori – „Most Živinice“.

U četvrtak, 27. decembra 2018. godine, nakon otvaranja Dječije likovne kolonije u BKC-u Živinice održan je okrugli sto o temi: Mogućnosti i perspektive ulaganja u BiH, na kome su zapažena izlaganja imali: Selmir Šljivić, Udruženje poslodavaca Općine Živinice, prof. dr. Bahrija Umihanić, vlasnik Algoritma d.o.o., Sanjin Arifagić, šef USAID projekta Diaspora invest, Hasib Džidić, predstavnik Bosna International Foruma i Mitar Kovačević, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Od 18 sati održana je večer folklora na kojoj su oduševili članovi KUD-a Modrački mornari i BKUD-a Sevdah iz Zagreba.

Povodom zatvaranja manifestacije, u petak, u večernjim satima je na Gradskom bulevaru bilo upriličeno druženje za sve građane. Prisutni su uživali uz muziku uživo, vatromet, tople napitke i specijalitete bosanske kuhinje vrijednih članica PREC-a, a oni najmlađi su uz druženje sa Djeda-Mrazom imali nezaboravnu večer.

Spektakularni vatromet, u kojem su svi prisutni mogli da uživaju, označio je kraj manifestacije Dani dijaspore 2018. godine.

Manifestacija Dani dijaspore je vid promovisanja kapaciteta lokalne samouprave i države Bosne i Hercegovine ne samo kada je u pitanju ekonomski segment i ulaganje u poslovni ambijent već i kada je u pitanju kulturna i umjetnička razmjena i saradnja sa iseljeništvom.

U okviru manifestacije Dani dijaspore u Živinicama upriličeni su mnogobrojni sadržaji koji su imali za cilj očuvanje identiteta svih bosanskohercegovačkih naroda.

“Dani dijaspore” je manifestacija koja ima za cilj povezati lokalnu zajednicu sa iseljeništvom, unaprijediti komunikaciju, saradnju i kreiranje boljeg poslovnog ambijenta za inostrana ulaganja.

Ovogodišnja manifestacija je bila obogaćena sadržajnim programom od kulturnih, sportskih, obrazovnih, ekonomskih, edukativno-poslovnih događaja, bazara i dana za mlade. Učešće su uzela mnogobrojna udruženja, nevladine organizacije, predavači, stručnjaci i kulturni radnici iz dijaspore, kao i iz Bosne i Hercegovine.

Sadržajan kulturni i zabavni program, kao i raznolikost događaja prilagođenih svakoj skupini građana, manifestaciju Dani dijaspore, koja je na inicijativu načelnika Samira Kamenjakovića održana već treći put u Živinicama, učinio je jedinstvenom na području cijele Bosne i Hercegovine.

Haris Halilović

BHDINFODESK

Related posts

BAJRAMOVANJE U NEW YORKU: ISLAMSKA ZAJEDNICA PLAV-GUSINJE NAJAVILA IZGRADNJU MODERNE ALIPAŠINE DŽAMIJE U ASTORIJI

BHD Info Desk Administrator

Sarajlija Sini Ninković napustio posao u Appleu, kako bi živio u kombiju i odvojio se od tehnologije

Editor

Od sutra Slovenija ublažava uslove za ulazak građanima Bosne i Hercegovine

Editor

Leave a Comment