BiH dijaspora

Njemačka: Izudin Jakupović, koji je osuđen zbog finansiranja terorizma, deportiran u BiH

banner

Njemačko pravosuđe deportiralo je u BiH Izudina Jakupovića (36), porijeklom iz Tuzle, koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog finansiranja terorizma, potvrdio je Srni portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Luka Miladinović.

On je istakao da su Jakupovića u BiH dočekali istražitelji SIPA-e, po dogovoru s kolegama iz Njemačke, obavili informativni razgovor s njim nakon čega je on pušten, jer u BiH ne postoji pravni osnov za njegovo zadržavanje.

Jakupović je u Njemačkoj odslužio dvije godine zatvorske kazne, nakon čega su se stekli uvjeti za njegovu deportaciju. Njemu je zabranjen ulazak u Njemačku.

Njemačko pravosuđe Jakupovića je teretilo za finansiranje terorizma, odnosno džihadističkih grupa u Siriji.

Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, sakupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi “Junud el Sham” (vojnici Sirije), zbog čega je i osuđen.

Jakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom univerzitetu El Azhar. Godinama je živio u Njemačkoj, gdje je postao propovjednik i sakupljao je donacije u džamijama “Za narod Sirije”.

Navodno je prikupljeni novac prosljeđivao terorističkim organizacijama.

BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 436: ODJAVLJENA ŠVEDSKA ADRESA

BHD Info Desk Administrator

Adis Ahmetović na skupu bh. dijaspore u Frankfurtu: BiH nikada prije nije imala toliko jakih prijatelja u Njemačkoj

Urednik BiH Info Desk

Ambasador Makarević video porukom animira dijasporu za izlazak na izbore

Leave a Comment