BiH dijaspora

MASSACHUSETTS GENERAL HOSPITAL: Aldiana Šoljić urolog svjetske klase

banner

Aldiana Šoljić je 1994. godine izbjegla iz BiH i zajedno sa svojim roditeljima započela je život u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sada obavlja funkciju glavnog urologa u Općoj bolnici Massachusetts, a kako kaže, tragedija ju je inspirisala da upiše medicinu.

Njen novi početak u novoj državi, na novom kontinentu ubrzo je zadesila tragedija. Aldianin otac doživio je fatalnu nesreću, kada je pao s krova kuće. Desilo se to nakon skoro godinu dana njihovog boravka u SAD. Engleski skoro da nisu ni pričali, a Aldiana je, sjedeći pored očevog kreveta u bolnici, bez znanja šta se dešava, shvatila važnost kreiranja veze sa ljudima koji prolaze kroz najteže momente u životu.

Odlučila je da studira genetiku, međutim – nakon smrti oca pravi preokret u karijeri, i odlučuje da upiše medicinski fakultet kako bi mogla da se brine o ljudima. Tokom posjeta ocu u bolnici uvidjela je da neki ljudi vode iznimnu brigu o njenom ocu, njenoj majci i njoj – uvidjela je da joj to odgovara uprkos tome što proživljava teško životno iskustvo.

Nakon srednje škole, medicinu upisuje na Temple Univerzitetu, a po završetku studija dobila je posao u Općoj bolnici Massachusetts.“Život je izazov, događaji i stvari se nekako dešavaju sretnim tokom”, kazala je po dolasku na novo radno mjesto.

Šoljić je urolog svjetske klase, a postala je glavni urolog na ovoj klinici. Od svih urologa na svijetu, manje od 10 posto je žena u ovom pozivu. Šoljić trasira put ženama u ovom polju medicine, a kako je kazala – cifra se povećava. U narednih šest godina predviđa da će broj žena među urolozima porasti na 25 posto.

Klinika za urologiju Mass General bolnice širi kapacitete, primat će više pacijenata, samim tim i novog medicinskog osoblja, a tu radi ukupno 16 specijalista urologa. To će ovoj bolnici povećati ugled, pacijenti neće više morati čekati na pregled – a budućnost urologije Mass General bolnice sa Aldianom Šoljić na čelu djeluje svijetlo.

Tako naime stoji na zvaničnom sajtu ove bolnice s koje je ovaj tekst i preuzet.

“Odabrala sam urologiju jer me fascinira. Zahtijeva visoku hiruršku preciznost, tehničko znanje i balansira toliko puno grana medicine. Muškarci, žene, stari, mladi – svi mogu imati probleme urološke prirode, a odnos na relaciji doktor-pacijent zahtijeva dosta rada i strpljenja”, kazala je.

U Mass Generalu se nadaju da će u budućnosti, i sa širim kapacitetom, moći zaposliti strastvene profesionalce kakva je doktorica Šoljić.

Related posts

Predstavljamo: Lejlu Budnjo dizajnericu interijera u Austriji

Editor

Almedinov put s Bjelava do Milana

BHD Info Desk Administrator

CIK BiH danas iznio podatke: Evo koliko se za glasanje iz dijaspore prijavilo osoba

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Hajro 25/02/2019 at 19:18

Svaka cast, nakon tragedije izdici se do neba!

Reply

Leave a Comment