BiH dijaspora

Sudac ukinuo američko državljanstvo Rasemi Handanović

Američki sudac ukinuo je državljanstvo ženi rođenoj u Bosni i Hercegovini, koja je navodno prikrila svoju umiješanost u ratne zločine tijekom ratova ranih 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a priopćilo je 5. ožujka kako je sudac Marco Hernandez 1. ožujka lišio državljanstva Sammy Rasemu Yetisen.

Američke vlasti su rekle da je Yetisen, također poznata kao Rasema Handanović ili Zolja, bila dio elitne jedinice vojske Bosne i Hercegovine, koja je 16. travnja 1993. napala selo Trusina.

Rekli su da je napad, koji je postao poznat kao masakr u Trusini, pogodio bosanske Hrvate koji su živjeli u selu “zbog svoje kršćanske vjere i hrvatske nacionalnosti”.

Yetisen je primljena u Sjedinjene Države kao izbjeglica i postala naturalizirana građanka 2002. godine, kao i drugi bh. državljanin Edin Džeko.

Nakon što su na vidjelo iznesene tvrdnje o njihovoj umiješanosti u ubojstva u Trusini, Džeko i Yetisen su izručeni BiH i osuđeni na sudu za ratne zločine. Bila je prva žena koju je sud u BiH osudio za ratne zločine.

Yetisen je surađivala s vlastima, svjedočeći protiv Džeke. Puštena je nakon što je odslužila pet i po u zatvoru u BiH, a zatim se preselila u američku državu Oregon.

Džeko, koji je osuđen 2014., ostaje u sarajevskom zatvoru u kojem izdržava kaznu od 13 godina.

Slobodnaevropa

Related posts

Podaci Eurostata: U protekle dvije godine BiH napustilo preko 100.000 građana

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 411: TAJNA JEDNE SLIKE

Editor

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj ugostio novinare državne televizije

Urednik BiH Info Desk

2 comments

Muhidin 07/03/2019 at 20:43

Sta sada jel to znaci protjerivanje iz Amerike?

Reply
Esma 09/03/2019 at 22:19

Ima nesto strasno u ocima!

Reply

Leave a Comment