BiH dijaspora

Susreti u Štutgartu: Dobri momci iz Minhena

Vrijeme u predvečerje jednog od najvećih praznika u BiH – Dana nezavisnosti, cijelo poslijepodne proveo sam u društvu dragih i dugogodišnjih prijatelja, Ismeta Hasanovića, Fehima Okanovića i Alije Dautovića iz Minhena.

Sva trojica su Bosnoljubi, časni ljudi i vrijedni aktivisti Bosne i Hercegovine u dijaspori.

Ismet Hasanović je iz Šetića (Sapna) kod Zvornika i već 50 godina, pola vijeka u Njemačkoj, u Minhenu. U ovoj zemlji se među prvima s naših prostora počeo baviti privatnim biznisom. Za vrijeme agresije na našu domovinu bio je predsjednik Kluba Zvornička regija koji je u to vrijeme mnogo uradio za BiH i rodni kraj. Posljednjih deset godina predsjednik je Zajednice BiH u Minhenu i potpredsjednik Saveza dopunskih škola BiH.

Alija Dautović je rođen u Teočaku. U njegovu odbranu i u odbranu BiH stao je sa svojih 17 godina. Bio je teško ranjen. Upoznao sam ga kad je kao najteži ranjenik iz BiH došao na liječenje u Njemačku. U Minhen. Imao je 43 operacije i više od 80 dana bio u komi. Svi su ga bili otpisali, ali On, Najveći – Allah dž.š. je htio da Alija živi! Posljedice rata i agresije na BiH nosi i danas, nosit će dok je živ, ali – Alija, živi! Živi za BiH!

Fehim Okanović je rođen u Miričini, općina Gračanica. Već 45 godina živi i radi u Njemačkoj. Godinama je jedan od istaknutih aktivista Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji. Zbog njegove susretljivosti, lijepe naravi, nemirnog, ali pozitivnog duha, ljubavi prema sportu, posebno fudbalu – i domovini, uvijek sam se radovao našim susretima. Okanovićeva gastajbajterska priča sliči većini ostalih zemljaka, a opet je nekako drugačija i samo njegova.

I Ismet i Alija i Fehim su članovi rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH. Velikom zaslugom i njih trojice, projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, jedan je od najuspješnijih u dijaspori, u posljednjih 10 godina.
Susreti sa Ismetom, Alijom i Fehimom, bilo gdje i bilo kad, uvijek su mi dragi i korisni. Aktivnosti naših građana u dijaspori, potreba bolje organizovanosti i uvezanosti u dijaspori i jačanje veza sa domovinom, neizbježna su tema svih naših susreta.

Haris Halilović/BHDINFODESK

Related posts

Pegasus Airlines do marta obustavlja letove na relaciji Sarajevo -Istanbul

Editor

Beč: Hazim Hadžić stoji iza popularnog lika Minke na Instagramu

Prebukiran izlaz iz Bosne i Hercegovine: U zadnje dvije godine preko 100.000 osoba napustilo RS

Leave a Comment