BiH dijaspora

OBILJEŽAVANJE DANA NEZAVISNOSTI: SEVDAH U STUTTGARTU, ODLIČAN VJERSKI PROGRAM U KIRCHHEIM TECKU

banner

Pod motom „Sofra i sevdah“ Udruženje „Sevdah Stuttgart“, Boheimstr. 51 je za Dan nezavisnosti BiH organizovalo dvodnevno druženje i uživanciju u sevdahu i bosanskim kulinarskim specijalitetima. U prekrasnom ambijentu, u petak, 1. i subotu, 2. marta 2019. godine, prisutni su uživali u izvedbama sevdaha gostiju iz BiH. Svojom pjesmom oduševljavali su: Zulfo Bota, Edo Jahić i Nermin Velić, a svoje pjevačko umijeće pokazala je i glavna organizatorica obilježavanja Dana nezavisnosti Zikreta Lihović. Za sofrom nije nedostajalo đakonija iz bosanske kuhinje.

U subotu, 2. marta 2019. godine, u Kircheim Tecku je održana proslava jubileja 25 godina od osnivanja džemata u ovom gradu i obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Odličnom programu prisustvovali su mnogobrojni predstavnici džemata iz cijele Evrope, domaćin, muftija Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, Mensur ef. Pašalić, šef Ureda za dijasporu Rijaseta Bosne i Hercegovine, predstavnik BIG političke partije u Njemačkoj Nihad Bećirović, predstavnik Bosnjačke kulturne zajednice Luxembourg Asmir Bihorac, glavni imam za Francusku Isah ef. Dacić, predstavnik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović i mnogobronji imami.

Poseban gost na manifestaciji u Kircheim Tecku bio je novoimenovani muftija Bošnjaka za Evropu dr. Osman ef. Kozlić. Zahvaljujući se na gostoprimstvu i čestitajući prisutnima Dan nezavisnosti BiH muftija za Evropu Kozlić je govorio o svom preuzetom amanetu, jačanju IZ, potrebi očuvanju jedinstva Bošnjaka, čuvanja domovine Bosne i Hercegovine i Sandžaka, čuvanja naše duhovnosti, jezika, tradicije i kulture. Tim povodom pozvao je imame i sve Bošnjake u zemlji i dijaspori na čvrsto čuvanje jedinstva i međusobnog pomaganja.

Oduševili si i učači časnog Kur`ana. Hor Bulbuli i gosti iz Nirnberga, hor Aynur uljepšali su cijelu manifestaciju izvodeći nekoliko prigodnih ilahija i kasida.

Haris Halilović/BHDINFODESK

Related posts

Švedska: Dino Beganović od iduće sezone vozi Formulu tri

BHD Info Desk Administrator

Nove carinske povlastice od 25. aprila 2018. godine: Građani Bosne i Hercegovine će moći unijeti robu u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 600 KM

Urednik BiH Info Desk

Bosna i Hercegovina/ Hrvatska: Ko može zadržati dvojno državljanstvo?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment