BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne)leti 328: FOTOS JE ODLUČIO (7)

banner

Piše: Sead Hambiralović

(Nastavak feljtona TRI KNJIGE I „ON“)

Kako feljton zaokružiti, ili u koju će stranu? Ponekad je dobro (za)stati. Dosadašnje je dovoljno- nema potrebe da se (još) nešto kaže i dokaže. Bolje još dva vedrija nastavka sa naravoučenijim.

Poslušati podsvijest, najveći je saveznik. Prevagnula dobronamjerna sugestija iz Engleske. Od urednika je portala dijaspore da feljton ide jednom sedmično, namjesto dva puta. Bolja „mjera“, naravno- odmah se složio i olakšalo.

MAID PREOKRENUO: Za razliku od sarajevske novinarske „drame“, ova u Tuzli je lakše prirode. Nakon poslanog fotosa, koji je haman signal, „znak“, razložno odlučio da je bolje okrenuti u dobitne vode. Vidjeno oko loših energija, optuživanja, prepucavanja, inaćenja, gubljenja snage i vremena… I „spusti lopta“, okrene drugačije.

Umijem razumjeti i praštati. Nije do mene što sam morao započeti ovaj feljton. Šteta što zadžabe odoše tri, četiri mjeseca, a nabrojao šta sam sve nedavno ispredlagao. Ili računati od onog poodavnog Pisma namjere Gradskoj upravi na koje nije odgovreno(?!). Neponovilo se i valjaće mnogi „vježbati“ elementarno.

Važnu ulogu je odigrao direktor Panonike. Koji u mome „slučaju“ ništa ne odlučuje- sam je tako rekao, ali bitna karika u cijeloj priči. Njegovo „posredovanje“ bilo je dragocjeno, a ključno da smo se u prolazu ipak lijepo pozdravili nakon što je krenuo serijal protiv njegovog „šefa“. Ni „a“ o tome i- to su oni pravi. Pa fotos gdje me neki dan kamerom „uhvatio“ kako zamišljeno stojim na mostiću ispred Gornjeg slapa. Plus odaslao informacije vezano za kip „Plivačica“, koja je „potiha“ atrakcija slanih jezera. Zavrijedila da se nadje u knjizi PRIČE SA PANONIKE (sa zgodnom anegdotom o momku iz okoline Lukavca, potom dječaka koji nije htio uslikati mamu kako stoji pored „golog“ kipa…) ako i kad bude štampano.

Mostić na tuzlanskoj Panonici ima svoju simboliku, a tek Drina sa sjenama zvorničkog mosta. Ne ponovile se 92., a za „struku“ oni koji prizivaju da se nanovo desi.

SKINUTA REKLAMA: I najvažnije. U dobroj namjeri, kada me pretprošlog ljeta pozvao na kafu, da nije u redu što je na mostić, koji je „srce“ Panonike, natakarena reklama Telekoma. Tom prilikom zveknuo sam cifru i OK ako je toliko dobivneno. Reče deset puta manje, a „zauhar“ da potpomogne za topli obrok radnicima.

Ove godine nema reklame! Super, sugestija prihvaćena! Inače, to je moje favorit mjesto gdje obično svodim utiske oko jednog „istraživanja“. Započinje na vrhu Banje kada skinem patike i tako bos srećem ove i one. Posebno godi plavom betonskom ivicom drugog jezera, a na četvrtom otplivam sedam dužina pa lagano haj na Gornji slap. Često čujem: „To je onaj s patikama…“. Jedan želio da uslika, a potpomoglo (i) za neobično prijateljstvo.

U tom zastajkivanju nemal odoše patike. Obradovao se susretu sa dr. Dervišom Ćustevićem, stigao iz Švedske. Pa nastavio do „moga“ slapa. Kada sam krenuo doma, patika nema! Ostale pored Dervišove ležaljke. Nisu dobile „noge“, a da se slično ne bi ponovilo zbavio zgodne „japanke“ i lakše smjestati u ranac. Sad ću biti „onaj bez patika“ ili „što li bos tako hoda..?“ E zato. Jednoj gospodji, dok je izlazila iz vode, velim bolje da skine vlažne plastične sandale i proba po šljunku bosa. Jedva „nabadajući“ prešla metar- dva. Narednih dana bila uporna i kad god sretnemo sa osmjehom pozdravi…

IZMIRENJE U INTERESU GRADA: Sve navodi u dobrom smjeru. Čast Sarajevu, Banjaluci i Mostaru- neka to bude „odgovor“ iz Tuzle da može i drugačije u ova mračna (ne)vremena. Nacionalni lideri neka tjeraju svoje, močnici, novinari, botovi…, takodje i (ne)dobronamjerne komšije sa istoka i zapada. Moje ime je „DijaSporA“(što “ovako“ objasniće se kasnije)- sa iskustvima iz svijeta, ljubavi prema Bosni bez interesa, neovisan, bez suflera pa ako se hoće sasluša. Da me neko „primi“ više nema potrebe- bolje desetak minuta rezerviše na Gradskom vijeću. Uz ostalo sa „džokerom“ (1997. ostvario san da na naljepnici piše MADE IN BOSNA AND HERZEGOVINA, op.a.)- na „tanjiru“ još jača priča dizajniranog „proizvoda“ koji bi trebao osvojiti svijet. I otvoriti oči, skim i kako ću. Zbog onog šta mi je u povjerenju nakon davne promocije u Kristalnoj dvorani „da pazim da me ne prevare“.

I završnica „misije“: da se proba organizovati susret sa prijašnjim i sadašnjim gradonačelenikom. Potrebani su još „ovjerivači“ izmirenja u interesu Grada i njih samih. Moj prijedlog sa jedne i druge strane: Maid Porobić i Omer Berbić. Neka budu (i) producenti i što prije jave.

Nastavlja narednog utorka.

P.S.

Kad se ovo „obavi“ idem(o) pomoći da sa Drine krene vedrine. „Željeti i htjeti dovoljno je za moći“. Nedavno u Zvorniku Slavoljub Tomašević pokazao „nešto“ nevjerovatnih mogućnosti i sada je samo pitanje tajminga pokretanja inicijative.

„…Zato graditi kako treba,

iskreni stisak ruke- temelj da bude.

A onda nema te sile,

najhladnijeg vjetra, niti zime

koji most će da sruše“. („Novo sunce“, S.H.)


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 90 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Ragib Delić, Austrija: Nedostaje nam čvršća veza sa domovinom

Editor

Aerodrom Tuzla: Krajem marta startaju letovi za Beč , Vaxjo i Stockholm

Editor

Udruženje “Sibh” Francuska organizuje vebinar: Bosna i Hercegovina 1992-2022. – Politički i geostrateški ulozi!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment