BiH dijaspora

Društvo bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara iz Švedske i ove godine samostalno na Sajmu u Sarajevu

banner

Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj sudjelovat će i ove godine samostalno na Međunarodnom sajmu knjiga i učila, koji će biti održan od 12. do 17. aprila u Sarajevu.

Drugi put već samostalno učestvujemo na sarajevskom Sajmu knjiga, rezervirali smo štand. Dvanaest članova Društva planira doći na Sajam knjiga i učila u Sarajevu 2023. Istakao bih promociju prijevoda na bosanski August Strindbergova epohalnog djela “Nova država” Harisa Tucakovića te prezentaciju naše izdavačke kuće Daorson – kazao je predsjednik Društva za Fenu Samir Deumić.

Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj je neprofitna organizacija koju čine bosanskohercegovački pisci, prevodioci i bibliotekari aktivni u Skandinaviji i drugim evropskim državama. Već tradicionalno, zadnju sedmicu u februaru, Društvo organizuje Sajam bh. knjige u Švedskoj (Geteborg) – najznačajniji bosanskohercegovački kulturni događaj izvan Bosne i Hercegovine.

Društvo dodjeljuje i nagradu za izuzetne književne rezultate u oblasti poezije, proze, prevodilaštva i esejistike, koja nosi ime Mehe Barakovića – bh. književnika sa zapaženom djelatnošću u Švedskoj. Osnovni kriterij je kvaliteta djela autora vezanog za bh. književnost, bez obzira na dob, spol, nacionalnost, jezik, književni rod i žanr. Dosadašnji dobitnici su Refik Ličina, Milena Rudež i Midhat Ajanović. 

Fena

Related posts

Pod kojim uslovima stranci mogu ući u Bosnu i Hercegovinu

Urednik BiH Info Desk

Na Kulturnom festivalu nacija u Ofenbahu posebnu pažnju izazvao je nastup folklorne sekcije „Sevdah“

MAGAZIN SAVEZA BANJALUČANA U ŠVEDSKOJ: Šeher Banja Luka – Broj 84.

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment