BiH dijaspora Izbor urednika

Prema trenutnim analizama u Bundestag bi moglo ući i dvoje kandidata porijeklom iz BiH

banner

Ovo dvoje mladih ljudi, kako poručuju iz Pokreta, ulaskom u njemački Bundestag uradit će sve kako bi i građanima u Bosni i Hercegovini bilo bolje

Izborna kampanja za parlamentarne izbore koji će u Njemačkoj biti održani 26. septembra već je počela, a zanimljivo je da dvoje kandidata ispred Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Jasmina Hostert i Adis Ahmetović vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine i po trenutnim izbornim analizama ulaze u njemački parlament – Bundestag.

odršku kandidatima Socijaldemokratske partije Njemačke dao je i Pokret Snaga domovine, čiji je osnivač nekadašnji zvaničnik austrijske Socijaldemokratske partije (SPO) Ahmed Husagić.

Ovo dvoje mladih ljudi, kako poručuju iz Pokreta, ulaskom u njemački Bundestag uradit će sve kako bi i građanima u Bosni i Hercegovini bilo bolje.

Jasmina Hostert je u opkoljenom Sarajevu ostala bez ruke. Kao teško ranjena djevojčica je došla u Njemačku. Danas je političarka koja se zalaže za socijalnu pravdu, izbjeglice, samohrane majke, ali i BiH.

“Želim se zalagati za izbjeglice jer su se i Nijemci za mene zalagali. Želim se boriti i protiv rasizma koji je odjednom nastao u Njemačkoj tokom tzv. izbjegličke krize. Iz ličnog iskustva znam da nije lako doći u Njemačku i biti izbjeglica. Nažalost, ima onih koji misle da izbjeglice samo dođu i primaju socijalnu pomoć i koriste njemački sistem. To nije tačno. Većina izbjeglica se angažuje i želi dati svoj doprinos ovom društvu”, isticala je Hostert u ranijim nastupima.

Adis Ahmetović, radi s premijerom pokrajine Niedersachsen. Već sa 15 petnaest godina, počeo je organiziranjem protesta, zastupanjem učenika kao glasnogovornik, a zatim se učlanio u SPD.

Na početku je to bilo posmatranje i upoznavanje sa strukturama i procesima unutar stranke, u sklopu Jusos – organizacije mladih SPD-a. Sa 17 godina Adis je postao zamjenik predsjednika ove omladinske organizacije SDP-a za regiju Hannover, po članstvu najveću u Njemačkoj, promovira stranku i dovodi mnogo mladih ljudi koji prije i nisu imali dodira sa politikom.

Vremenom je postao prepoznatljiv u okruženju i među socijaldemokratama. Adisov energični pristup brzo je primjetio i Stephan Weil, pokrajinski premijer koji ga dovodi u svoj ured.

Izvor: Prema trenutnim analizama u Bundestag bi moglo ući i dvoje kandidata porijeklom iz BiH (fokus.ba)

Related posts

Poruka ambasadoru BiH u Kanadi: Ponižavanjem tog državnog blagdana vi ponižavate samog sebe

Editor

Od 2016. iz Njemačke vraćeno 1.277 državljana BiH

Editor

Bosanka volontira na Eurobasketu i sanja dres reprezentacije: Sve za BiH!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment