BiH dijaspora

Švedska: Prof. Izet Muratspahić na čelu novosnovanog Društvo pisaca, prevodilaca i bibliotekara u dijaspori

U Geteborgu je 2. i 3. marta ove godine organizovan drugi Sajam bosanskohercegovačke knjige, a organizatori Sajma bili su Trezvenjački obrazovni savez NBV, izdavačka kuća Una Förlag, BH Savez žena u Švedskoj (BHKRF) i Radio GBG uz podršku regije Västra Götaland.

Cilj Sajma je predstavljanje književnosti i pisaca iz iseljeništva, naročito iz Skandinavije, kao i debatiranje na temu književnost i prevodilaštva u cilju očuvanja i njegovanja maternjeg jezika.

Učesnici Sajma su bili: Samira i Midhat Ajanović, Sanela Bajramović, Aida Bašić, Sonja Bjelobaba, Nizama Čaušević, Vasvija Dedić Bačevac, Merima Dizdarević, Bela i Fehim Džogović, Amela Isanović, Amra Kadrić Šijan, Refik Ličina, Midhat Medić, Nijaz Mujkanović, Izet Muratspahić, Belma Omeragić, Hadžera Omerović, Sanjin Pejković, Enisa Popović Čengić, Mubera Šabanović, Branko Tomić, Haris Tucaković, Aida Zaćiragić i Đorđe Žarković iz Švedske; Jane Kabel i Milena Rudež iz Danske; Bisera Boškailo i Sevda Pandžić iz Njemačke; te Šimo Ešić, Senada Kadribašić i Mehmed Pargan iz Bosne i Hercegovine.

Na Sajmu je izlagalo nekoliko izdavačkih kuća i udruženja: Biskopsgårdens bibliotek, Bosanska riječ, Daorson, Drina, Frölunda bibliotek Gavrilo, Lijepa riječ, NBV, Rabic, Una Förlag i Våra Barn.

Tokom Sajma je održana osnivačka skupština na kojoj je osnovano Društvo pisaca, prevodilaca i bibliotekara u dijaspori, a za predsjednika Društva je izabran prof. Izet Muratspahić.

BHDINFODESK

Related posts

IN MEMORIAM/ London: Na Ahiret preselio Idriz Saltagić, novinar, publicista i pisac

Urednik BiH Info Desk

Predstavljamo švedskog DJ-a bosanskih korijena Emira Kobilića alijas Salvatorea Ganaccija: Pali publiku “Đurđevdanom” i Sinanom Sakićem

Urednik BiH Info Desk

Bosnia Appeal i BHDINFODESK: Neka vam ovaj praznik donese iskrenu radost i svjetlo novoga života

Editor

Leave a Comment

Visit us on Facebook