BiH dijaspora

IGK: Zabrinjavaju pojačani napadi na istinu o Genocidu u Srebrenici u Sjevernoj Americi

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada kontinuirano reagira na pokušaje historijskog revizionizma na planu negiranja Genocida u Srebrenici u Sjevernoj Americi. S obzirom da su SAD i Kanada odlukama svojih parlamenata osudile genocid u Srebrenici i BiH, koji je potvrđen od strane najvažnijih svjetskih sudova, iz toga proizilazi povijesna dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava pruži otpor negiranju genocida u Srebrenici od strane ekstremnih antibosanskih pokreta koji sve više jačaju u Sjevernoj Americi.

Posebno su ti ekstremni pokreti organizaciono i medijski aktivirani kako se bližu lokalni izbori u Srebrenici, odnosno BiH. Srebrenica se nalazi u djelu BiH kojom upravlja Milorad Dodik. Politička pozicija i opozicja manjeg bosanskohercegovačkog entiteta je jedinstvena prema negiranju Genocida u Srebrenici. Ta antibosanska koalicija srpske političke pozicije i opozicije ima za cilj ponovo dovesti za načelnika Srebrenice negatora genocida i na taj način očuvati ideju, politiku i praksu osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića i njihovih mentora iz Srbije.

Institut za istraživanje genocida Kanada je o navedenoj ofanzivi srpske antibosanske koalicije upoznao političke, akademske i naučno istraživačke subjekte u Sjevernoj Americi. Od njih je zatražio aktivno reagovanje u smislu osude i anuliranja politika koje negiraju genocid u Srebrenici. Posebno je zatražena akcija da se sprijeći prijava na lokalne izbore onih koji zastupaju politku negiranja genocida u Srebrenici. Jer negatori genocida ne mogu voditi Srebrenicu.

Poput Holokausta, Srebrenica nije samo povijest i prošlost, Srebrenica je kontinuitet borbe za atifašizam, humanizam i pravdu, a protiv negatora Holokausta i negatora Genocida u Srebrenici. Civilizirani svijet je ujedinjen u borbi negatora genocida i ekstremnih revizionista sudskih, naučnoistraživačkih i historijskih činjenica.

Pored toga što je negiranje genocida anticivilizacijski čin koji ugrožava mir i bezbjednost, ono narušava međuljudske i međudržavne odnose, ponižava žrtve, međunarodnu pravdu i međunarodne sudove. Negiranje genocida ima suštinsku namjeru najave novog genocida, i stoga smo dužni odlučno reagirati svim demokratskim sredstvima.

U Sjevernoj Americi ekstremna antibosanska koalcija kontinuirano negira sudske, historijske i naučnoistraživačke činjenice o Genocidu u Srebrenici. U najvećim svjetskim političkim centrima osnovani su posebni lobistički timovi kao dio ove ekstremne koalicje, koji su dobro plaćeni da šire laži o agresiji i Genocidu u Srebrenici.  Smatramo potrebnim da se bosanskohercevačka diplomatija mnogo više angažuje i  traži reakciju vlada SDA i Kanade, kako bi se preduprijedile i sankcionirale pojave ponižavanja pravosudne istine iza koje stoji autoritet svjetskih sudova. Jer bitka za Srebrenicu je bitka za BiH, a bitka za BiH je bitka za bolju Evropu, SAD i Kanadu. Kao čovječanstvo moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije i Genocida na BiH ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem.  

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Nema gdje nas nema: Elvira Ramini 15 godina radila u kabinetu s Huanom Antonijem Samaranom

Kopar: KUD Behar glavni cilj je njegovanje kulture i tradicije Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Prije nego što krenete pogledajte troškove života u Njemačkoj

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment