BiH dijaspora

Bio na Interpolovoj crvenoj potjernici: U Tenesiju uhapšen Sead Đukić/Miljković osumnjičeni ratni zločinac

banner

Poštovani čitaoci,

prilikom objavljivanja ovog orginalnog teksta došlo je do greške i objavljena je fotografija pogrešne osobe. Umjesto  Sead Đukić/Miljković iz Tenesija sa američkog portala  Mugshots.com nažalost prenijeli smo fotografiju   Sead Miljković  iz  Boise – Idaho.

Iskreno se izvinjavomo što je doslo do zamjene identiteta, fotgrafiju smo zamjenili ilustracijom pošto nemamo fotografiju uhapšenog  Sead Đukić/Miljković iz Tenesija.

Na kraju još jednom se izvinjavamom  Seadu Miljkoviću iz Boise – Idaho zbog neugodnosti koje smo njemu i njegovoj porodici pruzrokovali.

Urednik

Namik Alimajstorović

Bh. državljanin Sead Miljković uhapšen u SAD-u na osnovu Interpolove potjernice raspisane u Bosni im Hercegovini. Vijest o hapšenju bh. državljanina objavio je američki Forbes. Oni u tekstu navode da je Bosanac koji se preziva Miljković živio u SAD-u pod lažnim imenom Sead Đukić. Prema nezvaničnim informacijama Istrage, postoji velika vjerovatnoća da je u pitanju bivši pripadnik vojske Fikreta Abdića koji je osumnjičen za ratne zločine na području Velike Kladuše, prenosi Istraga.

“Posljednje 24 godine Sead Đukić živio je mirnim životom sa suprugom i kćerkom, smješten u minijaturnoj kućici od crvene cigle, koju od ceste zaklanjaju dva platane ispred i brežuljak sa strane. Jedini pogled je na drugu stranu, na kojoj se godinama ponosno vijori američka zastava. Svaki susjedski domoljub možda nije bio zabrinut zbog Đukića. Bar donedavno. Ranije ovog mjeseca, imigrantski policajci upali su u njegov dom i tvrdili da njegovo rođeno ime nije Đukić, nego Miljković. U optužnici i nalogu za pretres koji je otpečaćen prošle sedmice stoji da je bio na Interpolovoj crvenoj potjernici i da ga traže vlasti u Bosni i Hercegovini zbog navodnog počinjenja ratnih zločina tijekom rata u BiH”, navodi Forbes.

Iako je možda mogao promijeniti svoje ime, nije mogao promijeniti ni lice ni otiske prstiju, nastavlja Forbes, koji se poziva na izvještaj američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS), koje je koristilo softver za prepoznavanje lica i otiske prstiju kako bi “uskladilo američku evidenciju za Đukića s dosjeima Bosne i Hercegovine za Miljkovića”.

Ni američka policija, ni Forbes nisu dali više informacija o njegovim navodnim ratnim zločinima. Uhapšen je prošle sedmice, baš kad je sa suprugom krenuo u Cancun; Miljković (ili Đukić) platio je kauciju od 30.000 dolara dok čeka daljnje radnje suda.

“Sada se suočava s optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američku putovnicu. Nije jasno hoće li mu se suditi i za ratne zločine. Ni odvjetnik optuženika ni DHS nisu dali komentar. Interpol također nije odgovorio na zahtjev za komentar”, objavio je Forbes.

Istraga.ba je kontaktirala Tužilaštvo USK. S obzirom na to da je radno vrijeme završeno, nisu mogli potvrditi da je bh. državljanin Miljković uhapšen na osnovu potjernice čije je raspisivanje tražilo to tužilaštvo. No, potvrdili su da u njihovom sistemu postoji osoba koja se preziva Miljković, a za kojom je raspisana Interpolova potjernica zbog ratnih zločina u Velikoj Kladuši. Također su nam potvrdili da Miljković kojeg oni potražuju živi u SAD-u. No, preciznije informacije Tužilaštvo USK bi trebalo dati u srijedu ujutro, nakon što službeno obave provjere u Interpolu.

Related posts

IGK: Vrijeme je da se probosanske snage okupe oko strateškog cilja, odbrane države Bosne i Hercegovine

Copo Sejo

Od danas: Nova pravila EU za unos i iznos gotovine

Editor

KANADA: KOMEMORACIJA POVODOM 25. GODIŠNJICE OD GENOCIDA U SREBRENICI

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment