BiH dijaspora

Džabe glasali: CIK neće brojati 2.122 koverte sa glasovima iz dijaspore

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj hitnoj sjednici odbila je prijedlog člana ove institucije Suada Arnautovića da se u dnevni red uvrsti i izjašnjavanje o brojanju 2.122 koverti sa glasčkim listićima, koje su pristigla putem pošte iz inostranstva i nalaze se u skladištu CIK-a u Istočnom Sarajevo.

Arnautović je na sjednici pojasnio da su ove koverte zakasnile u Bosnu i Hercegovinu, ne zbog greške CIK-a, niti DKP-a i Ministarstva vanjskih poslova BiH, već zbog otežanog prebacivanja iz inostranstva u našu zemlju, što je uzrokovano pandemijom COVID-19.

Radi se o glasačima koji su glasali prije 15. novembra. Prema pravilnicima CIK-a, brojat će se svi glasački listići koji dolaze putem pošte u zemlju deset dana nakon održavanja izbora, u ovom slučaju 25. novembra.

Međutim, vreće sa kovertama u kojima su glasački listići stigle su u BiH sa dva do tri dana zakašnjenja, odnosno nakon 25. novembra.

Odbijanjem Arnautovićevog prijedloga, glasovi 2.122 birača van BiH, koji su glasali u roku, dostavili koverte u konzulate odnosno ambasade, a oni proslijedili potom prema MVPBiH odakle su vreće prebačene u skladište CIK-a, neće biti brojani iako još uvijek ima vremena do konačnog potvrđivanja izbornih rezultata.

BHDINFODESK

Related posts

Priča Jajčanina u Njemačkoj: Ovdje ti ne treba rođak, poznanik ili stranka za posao

Editor

SREBRENICA: JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA OBNOVU I REKONSTRUKCIJU STAMBENIH OBJEKATA I PODRŠKU ZA ODRŽIVI POVRATAK

“Djeca Boraca Srebrenice”: Potomci ubijenih Srebreničana zahtijevaju od Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment