BiH dijaspora

Emina Balić iz Velike Kladuše doktorirala u Irskoj i odmah dobila posao u Dublinu

Emina Balić iz Velike Kladuše krajem oktobra 2019. godine uspješno je odbranila svoju doktorsku disertaciju pod nazivom “Monitoring interakcije željezničkih pragova i balasta primjenom sopstvenih vibracija” pred naučnom komisijom na Građevinskom fakultetu na Univerzitetu u Dublinu. Time je Emina stekla zvanje doktor tehničkih nauka iz oblasti građevinarstva (Doctor of Philosophy in Civil Engineering).
Ovo je veliki uspjeh za Eminu koja je nakon uspješno okončanog master studija na Građevinskom fakultetu u Sarajevu i određenog vremena provedenog radeći u Sarajevu, odlučila pokušati pronaći način kako da nastavi svoje obrazovno, stručno i naučno usavršavanje. I u tome je uspjela.
Kako je rekla za Radio Velika Kladuša, imala je sreću da bude primljena na program “Održive ceste i željeznice ITN” (Sustainable Pavement and Railways Initial Training Network – SUP&ITN). Održive ceste i željeznice ITN (Sustainable Pavement and Railways Initial Training Network – SUP&ITN) predstavlja multidisciplinarnu i multisektoralnu mrežu/program koji je imao za cilj da okupi novu generaciju inženjera, eksperata u održivim tehnologijama kako bi se pronašle nove ili usavršile postojeće tehnologije u cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi. Program je činilo ukupno 15 istraživača, od čega je 12 istraživača bilo na početku karijere (ili Marie Curie Early Stage Researcher) i 3 iskusna istraživača (Experienced Marie Curie Researcher).
U periodu od 2014. do 2017. godine Emina je bila istraživač (Marie Curie Early Stage Researcher) u sklopu mreže SUPR&ITN gdje je radila na projektu “Optimizacijske tehnologije za nedestruktivni monitoring željeznica” i radila kao istraživač na Građevinskom Fakultetu na univerzitetu u Dablinu (University College Dublin). Partneri njenog projekta su bili Irske željeznice i Univerzitet u Belfastu iz Sjeverne Irske (Queens University Belfast). SUPR&ITN je finansirao njene doktorske studije, tako da je stečene rezultate u sklopu SUP&R ITN iskoristila za doktorske studije i na kraju za doktorsku disertaciju.
Cjelokupni istraživački rad je proveden kao dio Marie Curie Initial Training Network (ITN). Također, program SUPR&ITN je bio finansiran od strane Evropske Unije „Seventh Framework Program“ za istraživački rad, tehnološki razvoj i primjenu u iznosu od 4 miliona eura.
Emina trenutno radi kao projektant u konsultantskoj kompaniji za geotehničko inženjerstvo u Dublinu. Istovremeno radi na objavi naučnih radova. U Veliku Kladušu u kojoj je rođena i živjela do odlaska na fakultet, dolazi povremeno na odmor i kako kaže, zasad ne razmišlja o povratku.
Emina je naglasila da studenti iz Bosne i Hercegovine imaju dobre temelje i da se lako mogu uklopiti u druge sredine i sisteme. Poznavanje stranog jezika, u njenom slučaju engleskog, vrlo je važno. Spremna je svoje iskustvo i informacije podijeliti s drugima, te je se može kontaktirati putem Linkedina.

BHDINFODESK

Related posts

Bosanskohercegovački model Džejla Glalvović Očuz nastupila na prestižnom Baselworldu Showu u Švicarskoj

BAUŠTELA

Editor

“Centrotrans” otkazao sve linije prema EU i Crnoj Gori

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment