BiH dijaspora

Pročitajte koji ambasadori BiH školuju djecu o trošku države

banner

Povodom podataka o visini mjesečnih primanja diplomatskih službenika našu redakciju je pozvao ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević kako bi opovrgao navedene podatke

Na plate i druga primanja uposlenih u diplomatsko konzularnoj mreži BiH širom svijeta svakog mjeseca se iz državnog budžeta izdvaja blizu dva miliona KM. Najveću platu među ambasadorima, uključujući i prve ljude ambasada u kojima nemamo zvanično imenovanog ambasadora, ima prvi čovjek Ambasade BiH u Washingtonu Milenko Mišić, koji svakog mjeseca “inkasira” više od 11.000 KM.

Iznos plata ambasadora BiH po destinacijama

Međutim, Mišić nije rekorder po visini primanja među diplomatskim osobljem BiH. Tu laskavu titulu drži Emir Hadžikadunić, ambasador BiH u Maleziji, čija mjesečna primanja premašuju iznos od 17.000 KM. Ovaj “rekord” je ostvario zahvaljujući tome što koristi pravo na primanje naknade za školovanje djece. Obrazovanje njegove djece ovu državu svaki mjesec košta 7.000 KM.

Najveće plate imaju ministri savjetnici

Hadžikadunić nije jedini bh. diplomata koji koristi ovu pogodnost. Osim njega, djecu o trošku države u destinacijama u kojima službuju školuju i još četiri ambasadora, dva prva sekretara, jedan savjetnik i jedan konzularni radnik.

Iznos školarinakoje se isplaćuju diplomatskom osoblju BiH u svijetu

 

Nakon objave teksta javio nam se ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević reagujući na podatke objavljene u tekstu o visini mjesečnih primanja i visini školarine koju primaju službenici naših diplomatskih misija u svijetu.

– Moja plata nije ni približno jednaka iznosu koji je naveden. Naime, podaci koji su navedeni koje primam na ime školarine predstavljaju iznos kojeg dobijam na godišnjem, a ne na mjesečnom nivou, tako da navedeni iznos od 2.952 KM prvo treba podijeliti sa 12 i tek tako dobijeni iznos dodati mojim ostalim mjesečnim primanjima. Moja mjesečna primanja su za oko 3.000 maraka manja od onih koja su navedena u tekstu – kazao nam je Makarević u telefonskoj izjavi.

S obzirom na ovo njegovo pojašnjenje za pretpostaviti je da su i navedeni iznosi školarina koje primaju ostali ambasadori i službenici u diplomatskim misijama zapravo godišnji iznosi, tako da su, moguće je, mjesečna primanja Bakira Sadovića, Vladimira Glamočije, Slavice Grozdanić, Emira Hadžikadunića, Bojana Jožanca, Antona Rilla, Samira Veladžića i Belme Kadrić daleko niži od navedenih.

Ono što je potrebno istaći je da su navedeni iznosi doslovno prepisani, bez bilo kakavih intervencija, iz tabela o mjesečnim primanjima službenika u DKP mreži BiH, koje je MInistarstvo vanjskih poslova dostavilo Parlamentarnoj skupštini BiH, kao odgovor na zastupničko pitanje Saše Magazinovića i koje su dostupne svima koji posjete internet stranicu Parlamentarne skupštine BiH. Radi se, dakle, o podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zanimljivo je da u najvećem broju slučajeva ambasadori nemaju i najveće plate u ambasadi na čijem su čelu. Ta “čast” pripada drugim ili trećim osobama po hijerarhiji, uglavnom ministrima savjetnicima, a najčešći razlog za to su naknade za plaćanje stana. Naime, ambasadori u najvećem broju slučajeva ne primaju te naknade, jer koriste prostor rezidencije, dok ostali uposlenici uglavnom dobijaju naknade za plaćanje stanova u kojima žive.

Koji ambasadori imaju najniže plate

Plate bh. ambasadora se uglavnom kreću između sedam i devet hiljada KM, sa manjim ili većim odstupanjima, u zavisnosti od destinacije. Međutim, za razliku od “rekordera” koje smo spominjali, postoje i one, finansijski, najmanje atraktivne destinacije, gdje naši ambasadori primaju manje od šest hiljada KM mjesečno.

Službenici sa najvećim mjesečnim primanjima u bh. ambasadama i diplomatsko konzularnim predstavništvima

Najnižu platu ima naš ambasador u Rumuniji Slaviša Ćeranić, nešto više od 5.200 KM. Manje od 6.000 KM primaju još i generalni konzul u Milanu Dragan Mihaljević, oko 5.500 KM, te Milica Ristović Krstić naša ambasadorica u Atini sa oko 5.900 maraca.

Piše: Almir Šarenkapa/ Oslobodjenje

Related posts

Napravljena interaktivna mapa svih diplomatskih predstavništava BiH u svijetu

Editor

Pangea: Umrežavanje bh. dijaspore i građenje mostova između BiH i Njemačke

BHD Info Desk Administrator

Amila Sulejmanović iz Londona: Dobila sam odgovore o smrti Ipeta Ivandića

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment