BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne) leti 84/ 205: KAD ŽIVOT (NE)IDE SVOJIM TOKOM

banner

„Drevni bosanski grad Zvornik još je na svome mjestu, ali sada u njemu  žive neki drugi ljudi…“, išlo u jednom skandinavskom listu. Prvi etnički očišćeni grad i opština sa najbrojnijim masovnim grobnicama u Bosni iHercegovini. A oko (ne)povratka moglo u jednoj rečenici: okolna sela i nekako,grad nikako. 

Šta su sve preživjeli oni kojima je preteklo srca za zavičajem manje više je poznato. I šta je i koliko kome opljačkano. Mene dodatno zapalo da sam morao platiti porez za sve prohujale godine za lokal u kome se nalazila Dječija galerija Haustor, pa i grijanje od stana u kome su odneseni (i) radijatori…A tek gorke pilule onima koji su „izdavali“ svoje nekretnine.Tako je neke godine Hajri Omeroviću nakalemljen račun za struju i vodu, ukupno3.500 KM. Bio mi je velika podrška za vrijeme onomadne tri organizacije Susreta zvornicke  dijaspore. Potom je naprečac zašutio.I sad znam zašto kad se slože gnjev, revolt, očaj, gadjenje…. Prije rata bio je sekretar opštine, potom sekretar Svjetskog saveza bh. dijaspore. Dobri Hajro, skonča u Danskoj. Uz duboko poštovanje,naklon njegovim sjenama. 

SULJINE ZLATNE RUKE: Ima malo i vedrije priče okopovratka. Poznatom stolaru Sulji Kalabalukoviću (80) nudjeno da ostane u Sarajevu, pa i poklon- plac za kuću. Prije18 godina želio natrag u Zvornik na svoje i nije se pokajao. Ćerka Selma i zet Nurdin nabavili osnovne mašine. Taman za sitnije poslove, najviše ramove i košnice.Niko od njega radosniji kada sretne nekadašnje Zvorničane.Onih koji su se izistinski vratili sve je manje. Jusuf Redžić izračunao da ih od opštine do Zlatice ima 28.A Suljo je siguran za Beksuju- 24, možda pridodati još ponekog. Razna su i bolna iskustva povratka, od direktnih ataka do„sofisticiranih“. Strateg etničkog čišćenjaje ocijenio da neće bit iproblem ako se vrati 30% prijašnjih stanovnika. Zbroje li se ostala gradska naselja i odvadi  nula od navedenog procenta, pitanje ima li i toliko.  

P O R U K A: Ovo što slijedi nije za dramu i neka se podvede pod raniju kolumnu „Pod uzgred budi rečeno“.Kada sam se ovih dana uspeo na drugi sprat naše kuće uZvorniku bio sam zatečen„porukom“ koja je ostavljena na parketu na sred spavaće sobe. „Instalacija“ je diskutabilna oko „tehničke“  izvedbe vjerovatno u gluho doba noći. Ni malo originalna- vidjeno, vidjeno do kojeg dna se može ići. Najvjerovatniji razlog za ovu pakost ili „opomenu“(?!), što sam nedavno u dvorište  iznjeo da snimim platno sa dijelom internacionalne izlozbe „Dječije zastave“ i Bijelog goluba, poklon učenika Tullängsgimnazijeiz Örebra, sa krilom jednog od dva slomljena koji je sačinjavao scenografiju davnog mirovnog pograma„Barnens fredsgala“ na Velikoj sceni Stadspaka u Örebru. Krenuo sa pripremama oko dizajniranja Majkinog nišana i sve navodi prema rješenju krila golubice koja je nakon 53 godine sletjela svome voljenom…-naumio „prostudirati“ gabarite i do proljeća uraditi šablon za kamenoresca. Ovo za svaki slučaj pošto znam naaas i izbjegne greška. 

KOME SE ŽALITI: Skoro „normalno“ to primio. Naši smo mi, razumijemo se dobro. Strana jedna, strana druga, ali ja sam ostao na svojoj. Udahnuo duboko- ne uobićajeno otići „prijaviti“, niti pozvati novinare. „Operacija“ulaska u kuću je izvedena bez tragova. Nije povod kradja, a nema brave koja se ne može otvoriti još jednom potvrdilo. Pogotovo što iza poruke vjerovatno stoji „neko“-snimio neka se nadje i okrenuo mnogo važnijem i razlogu dolaska. Zato hvala personalu opštinske šalterske sale- odmah izašli u susret da mi se uradi kopija vjenčanog lista roditelja. Potpomoglo kada sam rekao da je Otac tu službovao (u mladosti bio potpredsjednik,potom opštinski načelnik). Navrle suze kada sam ugledao njihove poznate potpise a zahvalio Nebesima što je dan ipak okrenuo svjetlije. Nakon pod obavezne Kazanbašče, susreo sa dragim prijateljima, a popodne napokon našao zagubljeni tekst izuzetno važan za ono to spremam za narednu godinu.

Eto, bude (i)„vedrine sa Drine“, kako kad i kako koga zapadne. Pa i svjetla, kao na fotosu s lijeva dok mi je Suljo rezao lajsne za ram jedne slike. Oko politike išlo je u pretprošloj kolumni („Svi na kazan!“), a uvijekje bilo do Ljudi.

Objave u funkcijiregionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira paralelno prenoseFb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na oko 80 mailadresa.

​Piše: Sead Hambiralović

Related posts

CIK poslao glasački materijal u dijasporu, ali veći broj osoba nije dobio svoje glasačke listiće

Editor

(Video) Ako želite glasati i na predstojećim Lokalnim izborima u BiH, prijavite se!

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 328: FOTOS JE ODLUČIO (7)

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment