BiH dijaspora

ZAGREB/Otvoreno pismo ambasadoru Aleksandru Vranješu: “Ne možemo to prihvatiti”

banner

Koordinacija županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, uputila je protestno pismo veleposlaniku Bosne i Hercegovine u RH povodom neobilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Pismo prenosimo u cjelosti:

– Poštovana Ekselencijo g. Vranješ, neugodno smo iznenađeni viješću da ste i Vi među onim veleposlanicima Bosne i Hercegovine koji neće obilježiti Dan nezavisnosti svoje domovine.

Mi ne možemo prihvatiti činjenicu da se ne obilježava predstojeći Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart i veliki jubilej 30 godina od proglašenja nezavisnosti države Bosne i Hercegovine kao najznačajnijeg povijesnog i državotvornog čina nakon ZAVNOBiH-a za sve narode u BiH, te Vam poručujemo:

Od države Bosne i Hercegovine ste imenovani na Vaše diplomatsko mjesto koje ima jako puno privilegija, te umjesto da radite na dobrobit države koju biste trebali predstavljati, Vi radite upravo suprotno, i trudite se da sa svojim potezima ponizite državu.

Sramota je, također, da se tako važne državne funkcije koriste za politiku secesije Milorada Dodika.

Usprkos činjenici da naša matična domovina ove godine slavi tri desetljeća svoje nezavisnosti i članstva u Ujedinjenim narodima kao i činjenicu da ima tisućljetni kontinuitet državnosti, svjedoci smo da ne prestaju vanjski i unutrašnji napadi na cjelovitost njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Nemojte misliti da mi građani Republike Hrvatske, koji imamo korijene iz Bosne i Hercegovine ne vidimo što se događa u našoj domovini. Razočarani smo politikom secesije koja se provodi, što izaziva političku i sigurnosnu krizu u BiH, sve žešće i ratobornije napade na suverenitet, cjelovitost, ustavno-pravni poredak države BiH, te ugrožavanje mira, od strane antidemokratskih i antieuropskih snaga i politika u zemlji i regiji.

Poštovana Ekselencijo, zasigurno znate da svaki prosječan čovjek u BiH ne traži i ne želi konflikt, već samo želi mir i solidan standard života sebi i svojoj djeci, a koje napredne demokracije Europe i svijeta garantiraju svojim građanima. Razumijemo tko Vas je postavio i doveo na ovo važno mjesto, razumijevamo da morate postupati po tim i takvim instrukcijama, ali se ne možemo složiti s Vašim postupanjem jer upravo Vi predstavljate državu, a ne manji BH entitet RS i da ovom praksom narušavate imidž i brend Vaše i naše domovine.

Na koncu, nadamo se da makar na osobnom nivou, uviđate da ovakvo postupanje nanosi ogromnu štetu svima, ponajviše srpskom narodu u BiH. Nadamo se da će politike koje predstavljaju srpski narod u BiH, kao i svi drugi, smoći snage da prevladaju ovaj teški period te da će se ipak odlučiti za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu. Jer, na koncu, gdje im je bolje doli u vlastitoj domovini i na vlastitoj bosanskoj zemlji?

Related posts

Turska: Prvi imam u Aja Sofiji bit će Bošnjak

Urednik BiH Info Desk

Bosanac izgubio život na gradilištu u Njemačkoj

Urednik BiH Info Desk

Takse za putnike na tri bh. aerodroma ukidaju se na period od 12 mjeseci?

Copo Sejo

Leave a Comment