BiH dijaspora

Interpol raspisao potjernice za Višnjom Aćimović i Nedžadom Kahrimanovićem

banner

Interpol je raspisao potjernicu za Višnjom Aćimović, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Vlasenici, kao i za Nedžadom Kahrimanovićem zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Čelića.

Sud BiH je u februaru 2017. godine potvrdio optužnicu protiv Višnje Aćimović zbog optužbe da je zajedno s više naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovala u ubistvima 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti počinjenim početkom juna 1992. na lokalitetu Mračni dol, u neposrednoj blizini logora Sušica.

Kako stoji u optužnici, muškarci su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

Prema Tužilaštvu BiH, Aćimović je iz vatrenog oružja strijeljala muškarce koji su bili svega nekoliko metara udaljeni od autobusa.

Tijela su pronađena i ekshumirana 2000. na istom mjestu gdje su žrtve strijeljane. Aćimović je, prema ranijem saopštenju, državljanka BiH i Srbije, gdje je i nastanjena.

Optužnicu protiv Nedžada Kahrimanovića Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je u septembru 2014. godine.

Kahrimanović je optužen da je, obavljajući dužnost komandira čete u sastavu Općinskog štaba Teritorijalne odbrane u Čeliću, ubio Bosiljku Stević u mjestu Brnjik.

Na teret mu je stavljeno da je u septembru 1992., s pištoljem u ruci, otišao pred kuću u kojoj je bila Bosiljka Stević, koju je vrijeđao te u nju ispalio nekoliko hitaca i ubio je.

Prema ranijim podacima, Kahrimanović je nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Related posts

Iz Brisela najavljeni masovni protesti bh. građana u dijaspori: “Bit će pet puta viđenije nego sada”

BHD Info Desk Administrator

Njemačak: Mladi trkač porijeklom iz BiH poginuo u poznatoj drag utrci SCC 500

Urednik BiH Info Desk

Lufthansa 1. decembra obustavlja liniju Minhen – Sarajevo

Editor

Leave a Comment