BiH dijaspora

Bosanka Leila Agić sa 24 godine ušla u Belgijski parlament

banner

Ova 24-godišnja kandidatkinja belgijske Socijalističke partije (PS) uspjela je ući u Parlament Brisela sa 2.855 osvojenih glasova.

U svim zemljama EU održani su jučer izbori za Evropski parlament, a pored izbora evropskih zastupnika birači u Belgiji isti dan su imali izbore za Belgijski federalni parlament, te tri regionalna parlamenta: Briselski, Valonski i Flandrijski (Bruxelles-capitale, Wallonie i Flandre).

Socijalistička partija je na izborima osvojila najveći broj glasova i sa 17 zastupnika zadržala poziciju najjače političke stranke u Briselskom parlamentu, a među 17 izabranih zastupnika našla se Leila Agić.

“Zahvaljujem se svim biračima koji su svojim glasovima podržali PS i omogućili da ostanemo stranka broj jedan u Briselu. Hvala svima koji su svojim glasovima podržali moju kandidaturu i izabrali me u Parlament, a istovremeno hvala i onima koji nisu, jer će me samo učiniti jačom i motiviranijom da radim još više i bolje”, kazala je za Vijesti.ba iz Brisela nova zastupnica u Briselskom parlamentu.

Agić je dodala kako je još uvijek pod velikim utiskom i nije ni svjesna kakav je uspjeh postigla.

Leila Agić je bila treća žena po redu na izbornoj listi, sedma ukupno, a treba istaći i da je bila najmlađa kandidatkinja na listi. Ispred nje na listi bili su samo aktuelni ministri. Agić je svojim angažmanom dobila poziciju ispred aktuelnih zastupnika u Briselu koji su izabrani na zadnjim regionalnim izborima 2014. godine.

Podsjećamo, Leila Agić je u oktobru 2018. godine već ostvarila veliki politički uspjeh na lokalnim izborima kada je sa 663 osvojena pojedinačna glasa uspjela ući kao kandidatkinja Socijalističke partije u Opštinsko vijeće Molenbeeka, jedne od opština glavnog grada Belgije Brisela.

PS je tada u Molenbeeku ostvarila najbolji rezultat osvojivši 31,3 posto glasova, što je toj partiji donijelo 17 mjesta u lokalnom vijeću.

Porodica Leile Agić doselila je u Molenbeek 1994. godine, gdje i danas žive. Agić trenutno studira Političke nauke na Univerzitetu u Briselu gdje bi uskoro trebala magistrirati.

Politikom se počela baviti kao 16-godišnjakinja kada je radila zajedno s bivšom kandidatkinjom za predsjednicu Francuske Segolene Royal.

Trenutno obavlja funkciju predsjednice mladih Socijalističke partije (PS).

(Vijesti.ba)

Related posts

Pariz: Održan marš povodom godišnjice genocida u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

Chicago: Preminuo partizan, antifašista i pisac Mensur Seferović

Urednik BiH Info Desk

Mustafa Krupalija – životno iskustvo protkano turskom i bh. kulturom

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment