BiH dijaspora

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj, prvi put održane ramazanske večeri

banner

Ramazan je prava prilika za dodatne aktivnosti i prigodne sadržaje, a sve u cilju da se ovaj mubarek mjesec iskoristi i popuni Bogu ugodnim sadržajima.

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj, prvi put održane su ramazanske večeri uz Kur’an, uz vazu-nasihat i ilahije i kaside. U periodu od 14 do 21. maja ove aktivnosti su održane u džematima Horsense, Odense, Neastved, Randers i Fredericija.

Vrijedni aktivista i hizmećar na svim poljima Kadrija ef. Pitarević je, zajedno s predsjednikom i glavnim imamom te kolegama iz drugih danskih džemata, jednu od noći poklonio i vrijednoj omladini i organizaciji omladinskog iftara i prigodnog programa.

Za ovu aktivnost je unajmljena i posebna sala u gradu Randers. Da bi ambijent bio potpun i u skladu sa ramazanskim ozračjem, gosti na svim ovim programima su bili musafiri iz Bosne, Abdurahman ef. Zukan sa sinovima Abdulkadirom i Bilalom.

– Kao neko ko je sve ovo posmatrao, organizaciju i napor koji ulažu naši dobri ljudi u ovoj dalekoj zemlji, zahvalan sam Allahu dž.š. što nosimo jednu prelijepu sliku i stanje koje smo vidjeli kod našeg naroda. Bošnjak, gdje god bio, nosi svoju toplinu i vrijednost od Boga date. Neke od aktivnosti možete vidjeti samo u bošnjačkim džematima po dijaspori. Posebno bih istakao organizaciju zajedničkih i svakodnevnih iftara, gdje naše majke i sestre pripremaju zajedničke iftare u prostorijama džamija i islamskih centara. Allah je taj koji upravlja procesima i planovima i samo On zna šta je Njegov plan i program. Međutim, ako pogledamo stanje u našoj dijaspori nekada i sada, vidjet ćemo ogromne promjene i veliki napredak. Bošnjačka zajednica je, prema zvaničnim podacima, jedna od najprihvaćenijih u ovoj zemlji. Sve ovo potvrđuje čestitost našeg čovjeka, kojem treba samo dati priliku – kazao je za Avaz ef. Zukan.

BHDINFODESK

Related posts

Bivši predsjednik Austrije dr. Heinz Fischer u komitetu podrške autohtone BOSANSKE manjine u Austriji

Urednik BiH Info Desk

Simpozij u Zagrebu/ BAKIR IZETBEGOVIĆ: Gotovo čitav 20. vijek Bošnjake prati stigma negiranja njihovog identiteta i bosanskog jezika

Kanada: Otvoreno pismo Ćosiću zbog uklanjanja zastave BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment