Kultura Muzika

(Video) Maja Milinković-Simoneli, bh. pjevačica s adresom u Portugalu: Album “Fadolinka” je mjesto sastanka dva muzička žanra – fada i sevdaha

Maja Milinković-Simoneli, bh. pjevačica s adresom u Portugalu, nedavno je objavila novi album pod nazivom “Fadolinka”. Iako već dugi niz godina gradi karijeru u Lisabonu, svaki dolazak u rodno Sarajevo za Maju je, kaže nam, poseban.

“Dok sam živa, Sarajevo će mi nedostajati. Tu nema dvojbe. Zbog toga ću se potruditi da se u budućnosti češće viđam sa sarajevskom publikom”, kaže Milinković-Simoneli.

Album “Fadolinka” je, pojašnjava Maja, mjesto sastanka dva muzička žanra – fada i sevdaha. Na albumu se nalazi pet autorskih fado pjesama te nekoliko sevdalinki, među kojima je “Emina” Alekse Šantića, “Kradem ti se u večeri”, “Tamburalo momče u tamburu”…

“Ideja o ‘Fadolinci’ rodila se prije dvije godine i sretna sam da je tako uspješno realizirana. Snimana je u Sarajevu i u Lisabonu, da bi na taj način imala internacionalni karakter. U dizajn albuma stavili smo sarajevski sebilj na trg ‘Terreiro de paco’ U Lisabonu, kao simbol moje duše”, kaže Maja te dodaje da na albumu sviraju Bojan Dizdarević, Pedro Amendoeira, Duarte Nunes i Luís Coelho.

I dok će sarajevska publika jedno vrijeme sačekati kako bi uživo čula pjesme s Majinog novog albuma, publika u Konjicu će tu priliku imati 25. jula.

“Mislim da sarajevska publika više i dublje osjeća emociju koju donosi fado, jer smo mi po prirodi veoma emotivan narod i naša duša je još itekako živa”, smatra bh. pjevačica.

BHDINFODESK

Related posts

DENIS MARTINOVIĆ, BLAGOST PROFESORA PSIHOLOGIJE

Urednik BiH Info Desk

Sarajevo Film Festival je fabrika koja donosi 50 miliona KM za osam dana

Svečano otvoren Sarajevo Film Festival

Editor

Leave a Comment