BiH dijaspora

Banjaluka: Okončan drugi Forum dijaspore

Završen je drugi Forum dijaspore u Banjaluci. Za dva dana, koliko je trajao, povezao je ljude sa sličnim ciljevima, a to su uspjeh i želja za boljom saradnjom sa svojom maticom, 200 učesnika došlo je iz 30 različitih zemalja, razmijenili su iskustva, diskutovali o ekonomiji, sportu, kulturi i ojačali međusobnu saradnju.

Tokom dvodnevnog foruma održani su brojni paneli na kojima su diskutovali najviši zvaničnici RS, predstavnici Srba u zajedničkim institucijama BiH, zvaničnici Srbije, uspješni privrednici iz zemlje i inostranstva i drugi. Došlo je do konkretnih zaključaka koji će biti izneseni u javnost za 15 dana.

“Četiri ključna pravca u kojima treba da se razvija ova strategija, prije svega očuvanje nacionalnog identiteta, ekonomska saradnja, saradnja u oblasti informacionih tehnologija, oblasti sporta, oblasti kulture i svega onoga u čemu postoji interes i jača saradnja institucija Republike Srpske sa dijasporom”, rekao je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade manjeg BiH entiteta.

Forum je pokrenut prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika RS Srpske Milorada Dodika. Cilj je bio ojačati privrednu, kulturno-naučnu i svaku drugu saradnju između Srba gdje god se nalazili. Ovaj put, sve je pod pokroviteljstvom Željke Cvijanović, predsjednika RS.

Inače, ovaj forum ostaće upamćen i po tome da je Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je na Drugi forum dijaspore u Banjoj Luci pozvao samo ambasadore iz reda srpskog naroda ,te orgnizaije I pojedince sa srpskim predznakom.

BHDINFODESK

Related posts

Od ljetnih letova “Wizz Air” na liniji London (Luton) – Sarajevo defintivno nema ništa

BHD Info Desk Administrator

Norveška: Bosanskohercegovačka dijaspora u tri grada obilježila Dan bijelih traka

Editor

STUTTGART: VEČERAS NOĆ BOSNE I HERCEGOVINE

Editor

Leave a Comment