BiH dijaspora

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Bosanskohercegovačkim gradjanima u zemlji i dijaspori koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, Bosnia Appeal i BHDINFODESK iz Birminghama, čestitaju 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan 25. novembra 1943. godine vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu donijeli su odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definirali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije.Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Drugom  zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu.

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a.

Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu odbranu okončan je Opštim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u američkoj vazdušnoj bazi u Daytonu.

BHDINFODESK

Related posts

Hiljade Amerikanaca u Nju Džersiju ispratilo Dr. Safeta Ćatovića „čovjeka Bosne i svijeta“

Urednik BiH Info Desk

Banjalučanin sa holandskom adresom Samir Mujagić prihod od knjige ‘Balkan blues’ namjenio dječijem odjeljenju bolnice u Deventeru

Urednik BiH Info Desk

Adis Burazerović IT inženjer u Londonu: Elektronsko glasanje smanjuje izbornu prevaru

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment

Visit us on Facebook