BiH dijaspora

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

banner

Bosanskohercegovačkim gradjanima u zemlji i dijaspori koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, Bosnia Appeal i BHDINFODESK iz Birminghama, čestitaju 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan 25. novembra 1943. godine vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu donijeli su odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definirali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije.Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Drugom  zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu.

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a.

Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu odbranu okončan je Opštim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u američkoj vazdušnoj bazi u Daytonu.

BHDINFODESK

Related posts

Zajednica Bosanaca i Hercegovaca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Iftar u Dubaiju nije isti kao u Bosni

Šta su po zanimanju novoimenovani diplomati Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Armin Imamović, poduzetnik iz Italije, ulaže u stočarstvo u Zavidovićima

Editor

Leave a Comment