Dopunske škole Govor zemlje moje

UGLJANIN O DISKRIMINACIJI U NOVOM PAZARU: “Djeca Bošnjaka bez znanja roditelja upisivana na srpski jezik”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Ugljanin ocijenio je da se u Sandžaku sprovodi “aktivna i agresivna diskriminacija” nad Bošnjacima prilikom upisa djece u vaspitno-obrazovne ustanove.

Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da je ove godine broj učenika koji su upisali nastavu na bosanskom jeziku u Novom Pazaru “dijametralno suprotan nacionalnoj strukturi stanovništva”, u kojoj po rezultatima posljednjeg popisa, Bošnjaci čine oko 80 posto.

“Do toga je dovelo, između ostalog, to što su zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama u većini slučajeva upisivali bošnjačku djecu na nematernji – srpski jezik bez znanja njihovih roditelja. Upis djece na nastavu na nematernjem jeziku je moguć samo uz pisani zahtjev oba roditelja, kojim svjesno uskraćuju pravo svom djetetu na razvoj svog identiteta koje su stekli rođenjem”, rekao je Ugljanin.

On je zatražio od rukovodilaca i zaposlenih u tim ustanovama da do kraja septembra isprave svoje greške, jer će u suprotnom, kako je najavio, pokrenuti postupke protiv svakog pojedinca pred domaćim i međunarodnim sudovima.

“Oni su grubo prekršili Ustav i zakone Srbije i međunarodna dokumenta o pravima djeteta, borbi protiv diskriminacije u oblasti prosvjete, o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Aktuelna vladajuća većina podstiče ovakvo ponašanje, a promjenom ovog nacionalističkog režima doći će normalni ljudi u Srbiji koji će imati interes da kazne pripadnike ovog režima i njihove poslušnike za nedjela koja su činili”, rekao je Ugljanin.

Predsjednik SDA Sandžaka ocijenio je da je najgore stanje u predškolskim ustanovama, kao i u osnovnim školama “Bratstvo” i “Stefan Nemanja”.

Beta

Related posts

“BeBosnian”, otvara školu bosanskog jezika za djecu nastanjenu u Nechâtelu (Švicarska)

Editor

Mi smo iz Bosne i Hercegovine!

Editor

Iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori: Konkurs za najbolje radove učenika u 2022. godini

Editor

Leave a Comment