Moj stav

Zovko: Bilo bi neobično da kao državljanka BiH preuzmem Izvješće za BiH

banner

Zstupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izjavila je kako bi bilo neobično da kao državljanka  Bosne i Hercegovine preuzme dužnost Izvješća za BiH te kako je nepisano pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje.

Iskoristila je priliku da s dotakne aktuelnih prilika u BiH kazavši “zabrinuta sam nedavnim izjavama”.

“Put centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA protivna je riječi i duhu rezolucija Evropskog parlamenta, koji je dvotrećinski se izjasnio protiv centralizacije. Evropski parlament je predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog kojeg bi eventualno mogao tražiti Dodik”, kazala je ona.

Evropski parlament u svojim rezolucijama je, kaže ona, predložio federalizaciju na primjeru evropskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena. Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor.

“Ako gospoda Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za “ridistricting“. To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica.

Pridružujem se pozivima komesara Hahna i visoke predstavnice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica”, naglasila je.

Fena

Related posts

NOVOGODIŠNJI POZDRAV NAŠOJ BOSANSKOJ DUBICI

Dodik i Čović: Dok je ovaj sastav CIK-a nema novca ni izbora

BHD Info Desk Administrator

Novalić, Solak i Hodžić: Sud Bosne i Hercegovine danas će donijeti odluku o jednomjesečnom pritvoru

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment