Moj stav

Zovko: Bilo bi neobično da kao državljanka BiH preuzmem Izvješće za BiH

banner

Zstupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izjavila je kako bi bilo neobično da kao državljanka  Bosne i Hercegovine preuzme dužnost Izvješća za BiH te kako je nepisano pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje.

Iskoristila je priliku da s dotakne aktuelnih prilika u BiH kazavši “zabrinuta sam nedavnim izjavama”.

“Put centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA protivna je riječi i duhu rezolucija Evropskog parlamenta, koji je dvotrećinski se izjasnio protiv centralizacije. Evropski parlament je predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog kojeg bi eventualno mogao tražiti Dodik”, kazala je ona.

Evropski parlament u svojim rezolucijama je, kaže ona, predložio federalizaciju na primjeru evropskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena. Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor.

“Ako gospoda Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za “ridistricting“. To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica.

Pridružujem se pozivima komesara Hahna i visoke predstavnice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica”, naglasila je.

Fena

Related posts

Dodik dobio po prstima iz EU, zato je malo “podvio rep”

Editor

Hodžalijski genocid – tragedija XX vijeka

Editor

Nakon prodaja Bogića Bogićevića sve je bilo jasno: Kako da Lendo potpiše Vladu u koju ne vjeruje ni SDP-ov Stojanović!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment